Selskaber

Trailing stop til at tage gevinsten hjem

Jeg omtaler ofte stop loss og dens fætter trailing stop loss i mine artikler og ikke mindst i mit Premium Nyhedsbrev. Det er vigtige værktøjer at kende, for at opnå de bedste resultater ved investering i aktier og derfor har trailing stop også fået sit eget indlæg. Det er dog ligesom med andre stykker værktøj vigtigt at anvende trailng stop korrekt, da man ellers kan blive påføre unødige tab.

Eksempelvis skal et trailing stop placeres under hensyntagen til kursmål  og støttepunkter. Samtidig skal der tages hensyn til den enkelte akties volatilitet og den generelle markeds situation. Men lad os komme i gang med at se nærmere på, hvordan trailing stop anvendes.

Trailing Stop

trailing stop loss teknikken

Tillad mig at uddybe teknikken ved trailing stop loss. Aktie A noteres eksempelvis i 201, der er vores kursmål for aktien. Trailing stop placeres så på 195, hvorefter det flytter med op, når aktien stiger. Handles aktien i 217, flytter trailing stop loss med op til 211. Falder aktien tilbage, udløses stop loss. Ved at anvende denne teknik til at tage gevinsten hjem, fremfor blot at sælge når kursmålet, der også kaldes target, opnås, får vi mulighed for at få et bedre resultat, såfremt aktie A fortsætter stigningen, inden den falder tilbage.

Når jeg kommer med en anbefaling her på siden eller i nyhedsbrevet omtaler jeg som regel også et anbefalet stop loss, der indledningsvis oftest vil været et statisk stop loss. Udvikler aktien sig som forventet, vil jeg i en opfølgning på anbefalingen på et tidspunkt tilråde at skifte til trailing stop loss. I den situation vil afstanden mellem stop loss kursen og den aktuelle kurs være langt større end i ovenstående eksempel.

Endnu et eksempel

Vi tager igen et praktisk eksempel: Aktie B blev anbefalet på kurs 110 med et statisk stop på kurs 98. Aktie B stiger flot og hurtigt til kurs 141. Nu flytter vi stoppet op i 129 og ændrer det fra at være statisk til at være trailing, altså bevægeligt. Bemærk venligst at afstanden nu er 8,5 procent hvorimod den i det forrige eksempel var knap 3procent. Som det fremgår, bruger vi en større afstand mellem stop og aktuel kurs, når vi beskytter under en opgang, end når vi har nået kursmålet, og ønsker at anvende teknikken til at tage gevinsten hjem.

Lad os gøre eksemplet færdigt. Aktie B stiger fortsat op til kurs 153. Trailing stop bevæger sig med op, som det fremgår af illustrationerne, og ligger nu på 141. Vi forestiller os, at kursmålet på aktie B er 160, hvor der er meget stærk modstand. Under de omstændigkeder vælger man at beholde trailing stop med den store afstand og tage gevinsten hjem med en target ordre som beskrevet i nedenstående.

Trailing stop er en virkelig god teknik, som bør håndteres automatisk af børsmægleren eller banken. Desværre har jeg med en hvis overraskelse erfaret, at ikke alle banker tilbyder dette. Det er meget mærkværdigt, da det i 2020 med vore dages computere  er meget enkelt. Alle online mæglere som SAXO bank, Nordnet og DeGiro håndtere denne teknik uden ekstra omkostninger.

Man kan naturligvis anvende stop loss teknikken manuelt, men med bare 40 positioner er det et næsten uoverskueligt stykke arbejde.

Target Ordre

En target ordrer håndteres af alle, også de banker der ikke kan modtage stop loss ordrer. Ønsker man at anvende denne metode, placeres en limiteret salgsordre på den kurs, man forventer, aktien vil stige til. Udfordringen ved denne teknik i modsærning til trailing stop er, at man skal kunne beregne et realistisk target. Det kan i nogle tilfælde tilfælde være meget vanskeligt, hvorfor man risikerer at sælge alt for tidligt. En klassisk fejl vi alle har prøvet, og som i det lange løb kan blive meget bekostelig.

Dette indlæg er blevet opdateret 19. maj 2024

5 thoughts on “Trailing stop til at tage gevinsten hjem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *