Udbytteaktier
Man kan sige, at udbytteaktier er det modsatte af vækstaktier. En virksomhed, der hører under kategorien vækstaktier, geninvestere hele overskuddet i virksomhedens vækst. Det skulle så gerne komme investorerne til gode i form af kursstigninger på længere sigt. Anderledes forholder det sig med udbytte aktier, hvor selskabet tilstræber at udbetale så stor en del af overskuddet som muligt til aktionærerne i form af aktieudbytte.
De fleste aktier giver et større eller mindre aktieudbytte efter generalforsamlingen, der typisk finder sted i februar eller marts måned . Bestyrelsen i aktieselskaberne indstiller i regnskabet til, hvorledes overskuddet skal anvendes. På selskabets generalforsamling vedtages dette forslag til dividende som oftest. Dividende er blot et andet ord for aktieudbytte.
Når størrelsen af aktieudbyttet er blevet vedtaget på generalforsamlingen, handles aktien dagen efter uden ret til udbytte. Det er det man kalder X-dagen. Selve udbyttet går først ind på kontoen nogle dage senere hos dem, der ejede aktien før X-dagen.
Det forholder sig således, at kursen på aktien naturligvis altid falder på X-dagen. Typisk med værdien af udbyttet, idet det jo nu er fragået aktiens værdi. Der er mange aktiehandlere, der ynder at spekulerer i dette forhold. Grunden hertil er, at man i et opadgående marked, et såkaldt Bull marked, ofte ser aktien genvinde det tabte i forbindelse med udbyttet på ganske få dage.
Hvad kendetegner en udbytte aktie?
Udbytte aktier adskiller sig fra andre aktier, der også betaler aktieudbytte, ved at udbyttet er langt større. For nogle aktiers vedkommende helt op til 10% af aktiens værdi. Det kan være en stor fordel for en aktieportefølje, som man skal leve af.
Det gælder jo eksempelvis en pensionsportefølje, hvor ejeren har nået pensionsalderen, og skal til at nyde afkastet af de mange års opsparing og investering. Hvis aktieudbyttet er på 5% eller derover, kan det lade sig gøre at leve komfortabelt af afkastet, uden at man behøver at sælge ud af aktier, man egentlig ønsker at beholde.
Naturligvis skal pensionsporteføljen plejes under hensyntagen til tidshorisont og investeringprofil. Derfor skal der også her “luges ud”, når aktierne har nået deres kursmål eller udløser et stop loss. Læs meget mere om dette i kapitlet om strategi.
Hvor finder vi udbytte aktier?
Hvor vi ofte finder vækstaktier i brancher som biotek, informations teknologi og alternativ energi, finder vi udbytteaktier i bank og forsikring samt nydelsesmidler som eksempelvis bryggerier. Det skyldes naturligvis ikke mindst de forskellige udviklingsmuligheder, der kendetegner de respektive brancher.
En biotek virksomhed i medicinalindustrien som eksempelvis Genmab kan jo i de fleste tilfælde forrente aktionærernes penge bedre ved at investere i udvikling af nye produkter end ved at betale udbytte til aktionærerne. Såfremt et lægemiddel opnår godkendelse efter den langvarige og meget kostbare udviklingsproces, kan indtjeningen blive astronomisk. Et glimrende eksempel herpå er Darzalex. Genmabs guldfugl mod rygmarvskræft.
Omvendt kan en bryggerivirksomhed som Carlsberg jo godt udvikle sig og opkøbe udenlandske bryggerier. De kan ligeledes udvikle deres fremragende øl og skabe nye produkter, hvad de da også gør. Men Carlsberg vil jo ikke kunne opnå en voldsom ændring i indtjeningen, selvom de udvikler en ny øl, der bliver en kæmpe succes. Årsagen til dette er, at forbruget af øl på verdenplan udvikler sig meget langsomt, så en ny succes øl vil blot tage markedandele fra andre produkter fra det samme bryggeri.
Derfor giver det god mening, at virksomheden koncentrerer sig om at opnå en stigende markedsandel og herudover en så god driftmarginal som muligt, således at der kan udbetales et fornuftigt aktieudbytte til aktionærerne.
“Tanteaktier”
Mange agressive investorer og spekulanter, der går efter meget store og gerne hurtige kursstigninger, kalder lidt nedladende udbytteaktier for “tanteaktier”. Årsagen til det er, at før i tiden investerede ældre damer med en formue altid i aktier, der gav en høj dividende. Herefter fik de så et årligt udbytte af aktien, som de levede af, mens formuen forblev urørt og investeret.
Vær kritisk i dit valg
Der er nu absolut ingen grund til at se ned på udbytteaktier. Som med andre investeringer skal man naturligvis være kritisk i sit valg. Der findes selskaber, der konsekvent betaler et højt aktieudbytte, som ikke er solidt funderet i virksomhedens indtjening i det pågældende år. Det man ser på, når man vurderer denne problemstilling, er den såkaldte payout ratio. Det betyder, hvor stor en del af overskuddet udbetales som udbytte. Payout ratio skal ikke gerne ligge over 70%. Virksomheden skal jo også finansierer den fremtidige drift.
Har man været grundig i sit forarbejde og udvalgt stærke og sunde virksomheder, gerne med en lang historie for en fast og solid indtjening, vil man kunne få glæde af sit årlige udbytte år efter år.
Timing af køb
Timing af indkøb af udbytte aktier skal være rigtig og følge markedsudviklingen. Det har ofte vist sig attraktivt at opkøbe udbytteaktier efter et større generelt fald i markedet, når aktien, uden specifikke negative selskabsnyheder, blot har fulgt det generelle marked ned. Såfremt du er interesseret i at modtage informationer om fordelagtige tidspunkter at købe udbytteaktier på kan jeg anbefale at do prøver midt nyhedsbrev.
Envidere falder aktien altid på den såkaldte X-dag, som beskrevet i ovenstående. Derfor kan det være en god ide også for den langsigtede investor at købe aktien til pensionsporteføljen på X-dagen. Ofte vil aktien falde med et beløb svarende til aktieudbyttets størrelse. Er kursen 100 og udbyttet 5%, vil aktien altså falde med 5 kurspoint. Vil du vide mere om timing af køb og salg af aktier så prøv et gratis abonnement på Premium Nyhedsbrevet
De bedste udbytte aktier i 2024
Eksempler på store danske aktier der betaler et højt aktieudbytte er Topdanmark A/S, Chr, Hansen Holding A/S, A.P. Møller-Mærsk A/S og Nordea Bank Abp. Vi ser også eksempler på, at meget succesrige vækstaktier som eksempelvis Apple udvikler sig til en udbytteaktie. I de første mange år betalte Apple ligesom andre vækstaktier ikke aktieudbytte, men det har ændret sig i de seneste år.
En godt sammensat pensionsportefølje bør efter min opfattelse indeholde minimum 40 % udbytte aktier.
Bemærk: Artiklen er opdateret 27. februar 2024
Pingback: Unibrew præsenterer et fantastisk regskab men stiger beskedent
Personligt er jeg glad for aktier med lang udbyttehistorik og et stigende udbytte. Dette har gjort at en del af min udbytteportefølje tager udgangspunkt i de amerikanske dividend aristocrats og dividend kings. Hvad er dit syn på netop disse?
Mvh.
Tak for din kommentar.
Amerikanske aktier, der har tradition for at udbetale store udbytter, er efter min opfattelse selvskrevne i en anlægsportefølje. Har man en mere aggressiv investeringsstrategi, skal man selvfølgelig vælge ihverfald nogle aktier til porteføljen, der har et stort stigningspotentiale.