Personer

Topledernes Løn og politikerne

Jeg har aldrig før berørt dansk partipolitik i et indlæg på denne blog. aktiejensen.dk skal ikke være et politisk forum, og alle mennesker uanset politisk observans skal kunne føle sig velkomne på sitet.

Imidlertid har udtalelser om lønnen til danske topledere fra flere ledende politikere fra såvel Socialdemokratiet som Enhedslisten fået mig op på tæerne.

Henrik Sass Larsen, der er gruppeformand for socialdemokratiet og tilsyneladende også partiets kandidat som finansminister, er fremkommet med udtalelser, der har rystet mig på en måde, der kræver, at jeg kommenterer på det.

Henrik Sass Larsen udtaler til Børsen»De [ topcheferne ] kan ikke styre sig. Og derfor er nogle andre nødt til at styre dem. Jeg mener, at især sådan noget som variable lønandele er nødt til at komme betragteligt ned. Det skal begrænses meget, meget kraftigt. Og så mener jeg, at en eller anden ratio i form af gennemsnitslønnen gange et-eller-andet skal være et loft for, hvor meget en topchef kan tjene,«

Jeg vælger at tro, at det er Henrik Sass Larsens ønske om at udnytte en populistisk mulighed og ikke mangel på indsigt, der får ham til at udtrykke sig, som han gør.

Henrik Sass Larsen bør kende betingelserne

En mand, der kandiderer til et af landets højeste embeder, bør og skal kende betingelserne i det danske erhversvsliv. Det er uklart hvilke virksomheder og ledere Henrik Sass Larsen refererer til, men umiddelbart må man formode, at han taler om de største danske virksomheder og i særdeleshed de børsnoterede.

Henrik Sass Larsen bør vide, at direktører i aktieselskaber får deres løn fastsat af bestyrelsen. De er således ikke selv herre over deres kompensationspakke. Det er derfor groft misvisende at tale om, at de ikke kan styre sig.

Hertil kommer, at lønningerne til toplederne i de største danske virksomheder stadig halter langt bagefter det internationale niveau. Det er ikke kun i USA, at lønningerne for topledere er langt højere end i Danmark. Det gælder for næsten hele verden omkring os.

Hvilket formål skal det tjene?

Det er meget uklart, hvilket formål Henrik Sass Larsen mener, en begrænsning af topledernes løn skal tjene. Men skadevirkningerne vil blive katastrofale. Vi lever i dag i et globalt miljø, så toplederne rekruteres rent fagligt uden grænser. Alle kandidater har kendskab til sprog og kultur i alle verdensdele, så det er kun hensynet til familen, der holder dem tilbage fra at rejse.

Såfremt bare en del af Henrik Sass Larsens ideer gennemføres, vil toppen af danske virksomheder som Novo, Coloplast og Carlsberg komme til at lide uoprettelig skade, medmindre de vælger at flytte deres virksomheder til udlandet.

Er angrebet rettet mod iværksættere?

Er Henrik Sass Larsens angreb derimod rettet mod de mange danske virksomheder, der har stifteren og dermed iværksætteren i direktørstolen, er det om muligt endnu værre. Den danske iværksætter kultur har meget trange kår. På trods af det er det lykkedes for os som et lille land, at frembringe mange succeser som Bestseller, Ecco og Dinero for blot at nævne nogle få.

Ønsker Enhedslisten og Socialdemokratiet at fratage dygtige unge mennesker lysten til at blive iværksættere? Eller endnu værre at jage dem ud af landet, så de opbygger deres virksomhed der?

Tilbage til formålet med begrænsningen. Danske Iværksættere og topledere skaffer indtægterne, der gør det muligt at drive et velfærdssamfund. De samlede lønninger til de tusinde øverste danske topledere udgør kun en lille brøkdel af det danske bruttonationalprodukt. De betales iøvrigt af virksomhederne og ikke af staten.

De dårligst stillede i det danske samfund vil ikke få det bedre af, at topledere og iværksættere rejser til udlandet. Tværtimod vil de indtægter, der skal gøre samfundet bedre for os alle, falde, hvilket vil føre til forringelser i den offentlige sektor.

Det er sørgeligt hvis valgkampen fremadrettet skal skæmmes af useriøse og dårligt gennemtænkte udtalelser. Jeg håber derfor, at der kun er tale om et enkeltstående eksempel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *