Makro økonomi

Tro på kraftigt rentefald får aktierne til at stige

Onsdag aften dansk tid fik vi den med spænding ventede tale fra Federal Reserve chefen Jerome Powell. Som forventet valgte den amerikanske centralbank at holde renten uændret. Hvad der derimod kom som en positiv overraskelse blev, hvad investorer og spekulanter har i vente i det kommende år.

Der var usikkerhed om, hvor kraftigt centralbank komiteen ville angribe rentesænkninger i 2024. I fortsættelse af onsdagens meddelelse om, at fastholde renten meddelte komiteens medlemmer, at der ville komme mindst tre rentefald i 2024, formodentlig med 25 basispunkter per gang. 

Det var lidt mindre, end de mest optimistiske af os havde håbet på, nemlig fire rentesænkninger, men mere aggressivt end flere embedsmænd tidligere har indikeret. Udmeldingen fik Dow Jones Industrial Average  til at stige mere end 400 points, og dermed gennembryde 37.000 for første gang.

Udviklingen i renten og den amerikanske centralbanks holdning skyldes ikke mindst de lysere udsigter for inflationen. Den nåede det højeste niveau i 40 år i midten af 2022. “Inflationen er faldet fra de ekstremt høje tal, og det er sket uden en voldsom stigning i arbejdsløsheden, hvilket er særdeles tilfredsstillende”, udtalte Formanden for FED Jerome Powell på et pressemøde.

Centralbankens analytikere forventer, den forbrugerrelaterede inflation vil fade til 3,2% i 2023 og 2,4% i 2024. Derefter ned til 2,2% i 2025, for endelig at nå centralbankens mål på 2% i 2026. De nøgletal, vi har modtaget i ugens løb, viser, at såvel detail priser som engrospriser var næsten uden ændringer i November.

Konklusionen bliver efter min opfattelse, at medmindre der sker en uventet og pludselig stigning i inflationen, vil den køreplan, der er givet udtryk for i ovenstående holde, og det vil være positivt for aktierne, ligesom vi vil få rentefald i USA.

Rentefald også på vores side af Atlanten

Så vender vi blikket mod vor egen side af Atlanten. Her fik vi torsdag udmeldingen fra den europæiske centralbank, der for anden periode i streg valgte at holde renterne i ro. Den europæiske centralbank argumenterede for at forventningerne til væksten i eurozonen på nuværende tidspunkt var mindre end tidligere.

Der var ligeledes konsensus blandt markeds deltagerne om, at renterne ville forblive uændrede på baggrund af det markante fald i i inflationen i euro zonen. De mest positive af investorerne er allerede begyndt at spekulerer over, hvornår de første egentlige rentesænkninger kommer.

På trods af at den europæiske centralbank har ændret tonen til, at de istedet for at forvente at inflationen ville forblive for høj for længe, nu udtaler, at de forventer inflationen vil falde gradvist i løbet af det kommende år, skal man dog være opmærksom på, at såfremt der pludselig opstår stigning i lønninger og priser, vil centralbanken være klar til at gribe ind. 

Man skal også være opmærksom på, at ECBs rente fortsat er rekord høj på 4%. Det på trods af at inflationen i eurozonen på årsbasis er faldet fra 10,6% i oktober 2022 til 2,4% i den seneste måling i November.

Det gør at ECBs mål på 2% inflation er indenfor rækkevidde. Man skal dog huske på, at truslen om en stigning i energipriserne og et fortsat forøget lønpres kan ødelægge billedet meget hurtigt. ECB præsidenten Christine Lagarde udtalte til et amerikansk finansmagasin, at centralbanken bygger deres beslutning om mulige rentesænkninger på nøgletal. Christine Lagarde vil derfor ikke sætte et tidspunkt på, hvornår vi kan forvente de første rentesænkninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *