Stop Loss. Beskytter dig mod tab.

Stop Loss betyder direkte oversat stop tabet, og det er da også det, dette værktøj gør. Stop Loss er i sin enkleste form en betinget salgsordre, man lægger ind hos sin børsmægler eller bank. Ordren udløses, når aktien falder til en forudsat kurs.

Lad mig give et eksempel. Du mener at aktie A vil stige med 30 kurspoint. Du køber derfor aktien til kurs 105. Du ved, at kurs 100 er et meget stærkt støttepunkt, og brydes det, vil aktie A efter al sandsynlighed falde yderligere. Derfor lægger du din stop loss ordre på 99. Fortsætter aktien op som forventet, er alt godt. Falder aktien derimod tilbage, udløses stoppet, og du tager et tab på seks kurspoint.

Der skal være en køber

Der er dog en vigtig detalje at være opmærksom på i forbindelse med udløsning af stoppet. Aktien kan først sælges, når der er en køber i markedet, og da til den kurs køberen er villig til at betale. Handler man i meget likvide aktier, er dette sjældent et problem. Men er der tale om meget volatile aktier, er det en problemstilling, man skal være opmærksom på.

Problemstillingen er meget latent indenfor valuta og råvarerhandel, også for meget likvide valutakryds. Det mest uhyggelige eksempel var Schweizerfranken i januar 2015, der pludselig indenfor få timer steg med over 30%. Her var der mange, og ikke kun spekulanter, der fik et chok. Deres stop blev først eksekveret mange procentpoint væk fra den værdi, de oprindelig havde sat stoppet til. Det blev naturligvis forstærket af, at man ved valutahandel anvender meget kraftig gearing.

Stop Loss bør ikke altid være fast

Det er værd at bemærke, at Stop kursen sjældent er en statisk position. Hvis aktien stiger som forventet, skal Stop Loss flyttes med op, når aktien er steget til et vist niveau. Hvis vi holder fast i ovenstående eksempel, betyder det i praksis, at når aktie A stiger som forventet, flytter vi Stop Loss med op i en afstand, der svarer til den oprindelige risiko.

Vi købte i eksemplet aktien til 105, og lagde vort stop på 99. Når aktie A så stiger til 120, flyttes stop loss op i 114, således at det stadig har en afstand på 6 kurspoint. Det er også muligt at etablere et såkaldt trailing stop loss.

Det betyder at stop loss følger med aktien op i en fortsat bestemt afstand. I ovenstående eksempel ville det være 6 kurspoint. Så længe aktien stiger, følger det trailing stop loss med op, men i det øjeblik aktien begynder at falde, udløses det.

I aktieanbefalingerne i mit Nyhedsbrev vil jeg altid anbefale et stop loss i forbindelse med anbefalingen. Jeg vil endvidere beskrive, hvorvidt det skal være et statisk stop loss eller trailing stop loss fra begyndelsen.

Som oftest er det optimale at starte med et statisk stop loss indledningsvis der ikke ligger alt for tæt på købskursen. Såfremt aktien så stiger som forventet skifter man til et trailing stop loss, der ligger betydeligt tættere på den aktuelle kurs efterhånden som aktien nærmer sig kursmålet.

Der findes en lang række endnu mere avancerede strategier for anvendelse af Stop Loss. Såfremt aktien udvikler sig som forventet vil de bidrage til et øget provenu. En af min personlige favoritter er at dele den samlede position i 3 portioner, der har hver deres stop loss. Du kan læse meget mere om denne strategi i artiklen om aktieinvestering.

Stop Loss giver ofte en bedre kurs

Brugen af stop loss gør, at du ikke skal overvinde den naturlige psykiske modvilje mod at tage et tab, da det jo sker automatisk. Samtidig får du i langt de fleste tilfælde solgt aktien bedre, end du kunne gøre det manuelt, altså ved at afgive ordren når aktien gennembrød støttepunktet.

Dette skyldes, at når aktier gennembryder stærke støttepunkter, sker det ofte med meget hurtige fald til følge. Mange gange falder aktien 2 procent eller mere på få sekunder. Det er i de situationer derfor ikke muligt at få eksekveret et salg, der ikke er lagt ind i forvejen.

Mange mennesker beholder deres aktier hele vejen ned på grund af en eller anden form for loyalitet, der slet ikke er på sin plads. Aktier, i modsætning til virksomheder og mennesker, fortjener ikke nogen loyalitet. Så snart en aktie begynder at performe dårligt gennem en længere periode, skal den sælges. Husk på: Du kan altid købe den tilbage igen.

Et aktuelt eksempel

Et desværre aktuelt eksempel på dette fænomen er Novo Nordisk. De første negative meldinger nåede markedet i begyndelsen af 2016, og Novo Nordisk er faldet lige siden, indtil den nåede bunden i slutningen af november. Derefter er den steget lidt igen. De der fulgte reglerne om stop loss, der beskrives i det følgende, og salg af dårlige positioner er kommet ud i tide. Desværre er der mange, der har holdt aktien hele vejen ned og dermed tabt mindst 40% af deres investering eller potentielle gevinst.

Den skal nok komme igen, lyder svaret fra de mange, der tilsammen har tabt mere end 400 milliarder. Det skal nok blive bekræftet, at Novo Nordisk vil stige igen, men hvorvidt den vil komme hele vejen tilbage, tvivler jeg meget på.

Den, der reagerer i tide, har alle muligheder

Det der er vigtigt i ovennævnte forløb er, at den der reagerede hurtigt, kom ud af positionen inden faldet eller i begyndelsen af dette. Det giver langt bedre muligheder for at få mest muligt ud af situationen. Ønsker man at købe aktien igen, fordi man mener faldet har været for voldsomt, kan man gøre det. Men man sidder ikke tilbage med en stor portion aktier, der er faldet voldsomt, og håber på at de vil stige igen.

Køb og behold kan være rigtigt, men der er ingen grund til at tage elevatoren hele vejen ned!

Køb og behold teorien, som jeg har beskrevet på forsiden, kan være god og rigtig. Den skal dog ikke bringes derhen, hvor man beholder aktier hele vejen gennem en voldsom nedtur. Naturligvis skal aktierne have mulighed for at bevæge sig, uden man reagerer. Den langsigtede investor, der investerer efter køb og behold princippet, skal give endnu mere plads. Dette betyder dog ikke, at en gevinst ikke skal sikres mod at forsvinde eller ligefrem blive til et tab.

Hvordan man bestemmer punktet, hvor en aktie skal sælges, afhænger af strategi og temperament. Der bør dog altid være et fast besluttet punkt, hvor aktien skal sælges.

Du bør aldrig tabe mere end 10% på en aktie

Jeg vil anbefale at man ikke accepterer et fald på mere end 10% i en aktie, før den sælges. Det betyder, at når man køber en aktie lægger man stop loss kursen 10% under prisen. Købte man eksempelvis Novo Nordisk til 170, lagde man stop loss på 153. Når så aktien gennem årene stiger til 400, bliver stop loss flyttet op til 360. Man tager således ikke med elevatoren ned til 220, men står af på 360.

Beslut stop loss når du køber

Hvis man, som undertegnede, bekender sig til teknisk analyse i større eller mindre omfang, vil stop loss niveauerne fremkomme ved brud af trendlinier og støtteområder. Det vigtigste er dog, at man når man køber aktien beslutter, hvor stor en risiko og dermed eventuelt tab man vil acceptere.

Ligeledes er det vigtigt hele tiden at sikre gevinsten ved at flytte stop loss med op. Stop loss skal hele tiden ligge eksempelvis 10% under det aktuelle niveau.

Artiklen er opdateret den 29. december 2022