Bøger om aktier og investering

Bøger om investering i aktier er, på trods af at mange af os henter størstedelen af vores information fra internettet og en mindre del fra andre elektroniske medier som fjernsyn og radio, stadig en meget vigtig kilde til information og viden for såvel begynderen som den erfarne i aktiehandel.

Personligt holder jeg meget af bøger. Det at sidde med den fysiske bog i hænderne giver mig en stor glæde. Jeg arbejder da ofte også meget bedre med tekst i en fysisk bog. Er der tale om en arbejdsbog i mindre kostbar kvalitet som eksempelvis paperback, kan man skrive i marginen og lave understregninger, efterhånden som man bevæger sig igennem bogen.

Der er da også meget viden og information at hente i de bedste bøger om investering i aktier. Der er bøger både for begyndere og meget erfarne aktiehandlere. Desværre er langt størstedelen af litteraturen på engelsk. Kun meget få titler er oversat til dansk. Der er få danske bidrag blandt de bedste bøger om investering. Langt de fleste danske bøger om investering i aktier er for overfladiske, og ikke skrevet af tradere der har erfaring fra egne handler.

Bøger er sammen med mobiltelefon manges kilde til information om aktier
Den moderne og gamle kilde til information

De bedste bøger om investering i aktier på engelsk

Der er som nævnt et meget stort udvalg af amerikanske og engelske bøger om investering i aktier. Ja mange tusinde bind. Nogle er blevet klassikere, andre er blevet glemt en måned efter udgivelsen. Jeg vil nøjes med at anmelde de bøger om emnet på engelsk, jeg selv mener, er de bedste. Der er både bøger om aktier for begyndere, og bøger der kræver erfaringer og forhåndskendskab til aktieinvestering.

Reminiscences of a Stock Operator af Edwin Lefèvre.

En fremragende bog om Jesse Livermore

Bogen er historien om aktie spekulanten Larry Livingstone. Navnet er et synonym for virkelighedens Jesse Livermore. Han var en af de største og mest succesrige spekulanter nogensinde. Han vandt og tabte enorme formuer gennem sin karriere. Jesse Livermore var en af de få, der forudså krakket i 1929, og han tjente utrolige summer på nedturen.

Selvom der er tale om en næsten 100 år gammel bog, er den tidsløs. Den erfarne trader vil nikke genkendende til mange af de beskrivelser, der er i Reminiscences of a Stock Operator, og de råd, der gives af Larry Livingstone, er eviggyldige. Tænk bare på: “Tag dine tab hurtigt og lad dine profiter vokse”.

Årsagen til at bogen anbefales af mange af vor tids dygtigste aktiehandlere og kapitalforvaltere er, at den på en levende og spændende måde beskriver faserne i aktiehandel, og de følelser en spekulant gennemlever i et investeringsforløb.

Bogen er letlæst og meget underholdende på trods af det seriøse indhold. Enhver investor og trader bør læse denne bog, der ikke mindst er en fremragende introduktion til aktier for begyndere.

The New Market Wizards af Jack D. Schwager

En af de bedste bøger om aktier

Nogle aktie og valutahandlere skiller sig ud fra mængden. De er i stand til gennem en længere årrække kontinuerligt at tjene penge på børserne verden over. Naturligvis vinder de ikke hver gang, aktiehandel er som nævnt andetsteds på sitet ikke en eksakt videnskab. Men de vinder langt oftere end de taber. Det er dem denne bog handler om.

Bogen består af en række indgående interviews med nogle af de mest succesrige tradere i det tyvende århundred. På trods af at den har 25 år på bagen, er der megen relevant viden og information at hente for såvel begyndere som erfarne aktie investorer.

Jack D. Schwager, der nu er 69 år gammel, er selv en meget anerkendt kapitalforvalter. Han har haft ledende stillinger hos Prudential Securities Inc., og er nu i toppen hos ADM.

Jack D. Schwagers baggrund gør, at han i sine interviews er i stand til at stille de spørgsmål, vi allesammen gerne vil have svar på. Bogen er underholdende og informativ på samme tid.

Bedste bog om Point & Figure
Point & Figure charting fremragende beskrevet

Point & Figure Charting af Thomas J. Dorsey

Bogen, der oprindeligt blev udgivet i 1994, regnes stadig for det førende værk om point & figure charting. Det er en form for teknisk analyse, der kan føres tilbage til begyndelsen af det tyvende århundred. Hvad enten man er tilhænger af teknisk analyse eller betvivler værdien af denne analyseform, er bogen en fremragende gennemgang af ideerne bagved. Den giver en praktisk beskrivelse af, hvorledes man anvender teknikerne i sine investerings beslutninger.

Bogen beskriver i detaljer alle aspekter af point & figure analyse. Den starter således med at beskrive hvordan et chart opbygges. Den beskriver alle købs og salgssignaler, og hvilken styrke de har. Dorsey giver også en udførlig forklaring af brugen af NYSE Bullish percent index, på dansk kalder vi det Hausse indeks. Han beskriver, hvordan dette indeks gav ham advarsler om det store krak i 1987, og dermed reddede hans dengang nystartede firma.

Thomas J Dorsey har beskæftiget sig professionelt med investeringer og trading siden midten af halvfjerdserne, og han ved virkelig, hvad han taler om.

More Money Than GOD af Sebastian Mallaby

Bogen om hedgefonde

Med en sådan knaldperle af en titel vil mange måske fra starten betvivle forfatterens seriøsitet. Det er der imidlertid bestemt ingen grund til. Sebastian Mallaby er en internationalt anerkendt journalist og skribent. Han har arbejdet i 14 år for det respekterede økonomiske tidsskrift The Economist og tillige haft en fast spalte i Washington Post. Blandt hans tidligere roste værker finder vi The World´s Banker skrevet i 2004 og After Apartheid fra 1992.

Begyndelsen var A.W. Jones

Bogen beskriver indgående historien og dermed ideen bag samt udviklingen af Hedgefunds. En Hedgefund er meget kort fortalt en type investeringsselskab, hvis vedtægter tillader spekulation såvel opad som nedad i modsætning til en typisk investeringsforening, der kun kan tjene penge, når aktierne stiger.

Det hele starter med nazi-modstanderen og journalisten A.W.Jones. Han var iøvrigt også socialist. Han kæmpede i den spanske borgerkrig, hvor han lærte Hemmingway at kende. Han startede efter anden verdenskrig den allerførste Hedgefund med en meget beskeden kapital på 100.000 $.

Bogen følger i detaljer hele historien fra A.W.Jones over Michael Steinhardt til den verdensberømte George Soros og helt frem til nutidens stjerner på den finansielle himmel. Forfatteren forklarer på glimrende vis, hvorfor Hedge Funds faktisk er positive for markedet. Det er de, idet de er de eneste, der tør og kan gå imod en bubbel på finansmarkederne, som den der senest udviklede sig til finanskrisen, der strakte sig fra 2007 til 2009.

Det er er en af de bøger om investering i aktier, enhver, der har interesse i aktiemarkederne og investeringer, bør læse.

100 Minds That Made The Market af Kenneth L. Fisher

100 Minds that made the Market beskriver levende, men i resume form, historien om de 100 mest betydningsfulde skikkelser på aktie, valuta og råvarermarkederne i det nittende og tyvende århundred.

En af de bedste bøger om aktier

100 Minds that made the Market, der er glimrende fortalt, kan enten læses fra ende til anden eller bruges som et opslagsværk, hvis man eksempelvis ikke lige ved, hvem Benjamin Strong var.

Det er en af de bøger om aktier, der fortæller historien om de første store fribyttere som John Jacob Astor. De ville få vor tids finansielle kriminelle til at virke harmløse. Hans storhedstid var i begyndelsen af 1800 tallet, længe før der var regler for aktieinvestering i USA eller for dens sags skyld andre steder i verden.

Mini biografi om Mayer Rothschild

Du får også en mini biografi om Mayer Rothschild. Det var ham, der sendte sine sønner ud i verden, og dermed skabte verdens første og på den tid absolut største internationale bank. Sønnerne investerede ligeledes i vinslotte. Eksempelvis de meget berømte, kostbare og fremragende Mouton Rothschild og Lafitte Rothschild.

Det er en af de bøger om aktier, der bør være hos enhver, der er interesseret i de finansielle markeder. Der er ganske vist ikke konkrete investerings råd at hente, men at kende vor forfædres fejl og succeser kan hjælpe os til selv at blive bedre markedsdeltagere.

Trading In the Zone af Mark Douglas

Denne bog adskiller sig på mange måder fra andre bøger om aktier. Den fokuserer nemlig på de psykologiske aspekter hos dig, når du handler valuta, råvarer eller aktier og obligationer.

Mark Douglas er selv trader. I det første år efter han skiftede fra en succesrig karriere som forsikringsmand til trader, tabte han næsten hele sin formue. Douglas begyndte herefter en længere periode med selvransagelse.

bog forside trading in the zone

Han erfarede, at han var kommet til at tilhører den store gruppe af spekulanter, der ubevist programmerede sig selv til at tabe. Mark Douglas gjorde noget ved det. Det er tyve år siden. I dag  underviser han i de principper, han har afprøvet på sig selv.

Trading In the Zone er ikke en akademisk gennemgang af den menneskelige psyke, men derimod et glimrende værktøj man kan bruge hver dag. Forvent ikke mirakler fra den ene dag til den anden, men efter at have læst bogen vil du have en meget større forståelse af baggrunden for dine og andre markedsdeltageres handlinger.

The Little Book that Beats the Market af Joel Greenblatt

Her har vi igen at gøre med en titel, der kan forlede en til at tro, der er tale om et mindre seriøst værk. Men tag endelig ikke fejl! “The little Book That Beats the Market” er en af de mest anerkendte bøger om investering i aktier blandt Investment Bankers og Hedgefond Managers over hele verden og ikke mindst i USA.

Bogens forfatter er Joel Greenblatt, der bestemt ikke er en Hr. hvemsomhelst. Han er professor ved  Columbia University, en meget succesrig og respekteret hedgefond manager og tidligere bestyrelsesformand for Alliant Techsystems.

Bedste bog om værdibaseret investering

Bogen er virkelig “lille” i såvel størrelse som antal af sider, der er 154 ialt. Men dens indhold og lødighed er af en sjælden kaliber, hvilket gør den til en af de bedste bøger om aktier for begyndere såvel som garvede børshandlere. Den er skrevet i et let tilgængeligt sprog, og forfatteren hævder da også i indledninger, at han har skrevet den til sine teenager børn, så de kunne få en vejledning med i livet omkring investering i aktier.

Glimrende bog om aktier for begyndere

Bogen kan læses helt uden forudsætninger. Den indledende fortælling, om drengen der opbygger en tyggegummiforretning, er ganske fremragende i sin enkelhed, der samtidig forklarer ideen bag value investing, så alle kan være med.

Det betyder dog ikke, at de der har beskæftiget sig indgående med investering i mange år, ikke kan få glæde af bogen. Indimellem har vi alle brug for at komme tilbage til det enkelte, der skærer alle de avancerede metoder og systemer væk. Til det er bogen et glimrende redskab.

The Magic formular

Bogens “Magic formular”, som forfatteren Joel Greenblatt kalder den, er interessant og på mange områder rigtig. Den bærer dog med vor tids ekstremt hurtige udvikling præg af at være skrevet i 2006. 

Investerer man kun efter bogens opskrift, ville man være gået glip af både Genmab og Apple. Det betyder ikke, at bogens tese ikke er korrekt. Men som altid har man brug for mere end et stykke værktøj.

Bogen er meget underholdende og fremragende skrevet. Den bør stå i enhver investors bibliotek. For Jer, der ikke har læst den, er det bare med at få det gjort.

Wall Street Poker af Michael Lewis

Wall street Poker

Wall Street Poker er den danske titel på den amerikanske bog “Liar´s Poker” fra 1989. Det er en af de få gode bøger om investering i aktier, der er oversat til dansk. Den er skrevet af amerikaneren Michael Lewis. Det er ikke fiktion, men derimod en beskrivelse af forfatterens egne oplevelser som børsmægler i midten af firserne hos Salomon Brothers.

Det er Michael Lewis´ første bog, men på trods af det er den glimrende skrevet i et letflydende sprog. Lewis er oprindelig universitets uddannet kunsthistoriker, og startede da også sin erhvervs karriere i et galleri i London.

Ved et ekslusivt  middagsselskab møder han en midaldrende dame fra de højere kredse, der, da han beklager sig over sin manglende succes som kunsthandler, foreslår ham at søge ind hos Salomon Brothers som obligationssælger.

Det starter et vildt ridt gennem mere end to år. Efter Michael Lewis har fået jobbet hos Salomon Brothers, skal han igennem et større oplæringsprogram. Her bliver læseren introduceret til et rigt persongalleri fra “Piratfisken” til “De Store Elefanter”.

Michael Lewis starter hos Salomon Brothers

Wall Street Poker giver et fascinerende indblik bag kuliserne hos de største Investment Bankers i datidens verden. Selvom tidsperioden er den samme som i “The Wolf of Wall Street”, er der ikke tale om samme liga. Hvor “The Wolf of Wall Street” beskriver et småkriminelt sidegadefirma, handler Wall Street Poker om hovedgaden af samme navn.

Salomon Brothers var en af firsernes mest respekterede børsmægler virksomheder. Eksempelvis blev en af partnerne finansminister i den amerikanske regering. Så meget mere giver det een grund til at knibe sig selv i armen, efterhånden som fortællingen udvikler sig mellem London og New York.

Wall Street Poker er en klog investering. Selvom meget har ændret sig i børsmæglerverdenen gennem de seneste 30 år, giver Michael Lewis´ bog en værdifuld information til de, der investerer deres penge gennem banker eller børsmæglere.

Nyhedsbreve med aktieanbefalinger

Tillad mig afslutningsvis at omtale de mange nyhedsbreve om investering i aktier der udbydes i såvel udlandet som i Danmark. Ligesom med så megen anden litteratur kommer de i forskellige kvaliteter. De fleste tilbyder en gratis prøveperiode, hvor læseren får mulighed for at vurderer kvaliteten af anbefalinger og analyser.

Jeg vil naturligvis anbefale, at man modtager tilbuddet om en måneds gratis abonnement på aktiejensen’s Premium Nyhedsbrev med mange ugentlige aktieanbefalinger.

Denne artikel er senest opdateret 16. juli 2024

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *