Aktiemarkedet

Stærkt gennembrud i C25 indekset

I mit seneste indlæg gav jeg udtryk for, at rallyet sandsynligvis ville holde en pause i den sidste uge i november. Det holdt stik i begyndelsen af ugen, blandt andet forårsaget af at OPEC+ mødet blev udsat til torsdag den 30. november.

I de sidste dage af ugen fik markedet dog virkelig fart på opad. Årsagen var et stærkt gennembrud i C25 indekset. Jeg gav i indlægget fra sidste uge udtryk for, at jeg var bekymret over, at de danske aktier manglede momentum til at gennemføre et gennembrud i C25.

Det synspunkt blev gjort til skamme torsdag og fredag, hvor C25 ikke alene brød gennem modstanden på 1.720 som en varm kniv i smør, men ligeledes brød en meget stærk nedadgående trendlinje.

C25 sluttede ugen flot i 1.731, og i dag mandag fortsætter det opad. Det gør, at sandsynligheden for at jule-rallyet bliver ved helt frem til nytår nu er endnu større. Det er dog vigtigt at erindre, at når det drejer sig om investeringer og spekulation, arbejder vi med sandsynligheder, intet er helt sikkert.

Der kan komme politiske indgreb eller udtalelser fra en centralbank. Der kan også opstå geopolitiske konflikter. Det behøver ikke nødvendigvis at være endnu en krig, men eksempelvis en toldbarriere kan være katastrofalt for aktiemarkederne.

Gennembruddet i C25 gør, at rallyet måske holder året ud

Jeg vil nu vælge at tage de positive briller på og tro på, at jule-rallyet varer i det mindste året ud. Det bygger jeg ikke mindst på udtalelser fra Federal Reserve lederen Jerome Powell om, at økonomien er begyndt at sænke aktivitetsniveauet.

Det betragter mange markedsdeltagere som et signal om, at der ikke vil komme flere rentestigninger, men derimod ligefrem nedsættelser i løbet af 2024. Det er dog værd at bemærke sig, at Powell rent faktisk ikke direkte udtalte det.

På det lettere forsinkede OPEC+ møde blev der opnået enighed om at nedskære olieproduktionen yderligere i 2024. Det er naturligvis et forsøg på at styrke prisdannelsen. Alligevel faldt priserne på råolie i forlængelse af mødet. Det skyldes at flere velinformerede kilder og observatører fornemmede en voksende uenighed om den kommende strategi blandt medlemmerne af OPEC+.

Det betyder, at på trods af min tiltro til et fortsat rally på begge sider af Atlanten, skal man være forsigtig med at investere i aktier, der er afhængige af olieprisen. Det kan være selskaber, der beskæftiger sig med direkte udvinding af olie. Det gælder dog også virksomheder, der leverer udstyr til raffinering og udvinding. Hertil kommer virksomheder, der transporterer og opbevarer olie som eksempelvis TeeKay.

Kan Guldet stige endnu mere?

En anden råvarer, der er steget voldsomt i de seneste uger, er guld. Ifølge mange specialister i guldhandel er der endnu mere at hente. Flere analytikere mener, at kursmålet er helt oppe i 2.400 USD pr. troy ounce. 

Hvorvidt det er muligt afhænger dog i høj grad af udviklingen i dollarkursen. Dollaren er trukket lidt nordpå i løbet af den forgangne uge, hvilket ikke gavner guldet. Guld afregnes i USD og bliver dermed dyrere til samme pris pr. troy ounce, når dollaren stiger

Det er lidt ulogisk, at dollaren stiger. Egentlig burde den falde, når den amerikanske rente falder. På den anden side har den amerikanske dollar sammen med guldet altid været betragtet som en sikker havn, når der er uro i verden. Det kan man roligt påstå, der er i øjeblikket med krige flere steder.

Der er også en del råvarer handlere, der mener, at sølvet skal yderligere op. Her mangler vi dog et nyt købssignal, før den tro har et ordentligt fundament. Får vi yderligere stigninger i såvel guld og sølv, vil det trække guldmine aktierne med op. 

Min foretrukne guldmine aktie har altid været Newmont Corporation, der er noteret på NYSE under tickeren NEM. Newmont Mining Corp er en gammel velrenommeret minevirksomhed, med næsten hundrede år på bagen. Virksomheden er i de senere år blevet meget kendt for sin Corporate responsibility. Den har ligeledes stor opmærksomhed på bæredygtighed ved minedrift. Det er endnu en grund til at vælge at investere i aktien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *