Timing

Ved køb og salg af aktier er den rigtige timing essentiel. Det er ikke nok at vide, hvilke aktier man skal købe eller sælge, man skal også finde svar på spørgsmålet: Hvornår skal man investere i aktier?

Det gælder såvel under etablering af en portefølje som i den løbende vedligeholdelse. At købe og sælge på det rigtige tidspunkt er det vi alle stræber efter. Det er naturligvis umuligt ved køb af aktier altid at købe på bunden og sælge på toppen, men mindre kan også gøre det.

Hvilke værktøjer bruger jeg så til at finde det rigtige tidspunkt? Det vil der komme svar på i nedenstående. Først skal vi dog beslutte, hvilke aktier vi skal købe. Indledningsvis vil jeg understrege, at man naturligvis kun skal købe aktier, der er fundamentalt sunde. Det betyder, at de har en fornuftig P/E værdi. P/E skal dog altid vurderes under hensyntagen til den sektor aktien tilhører.

Ligeledes bør aktien have en god historisk indtjening. Hertil kommer en egenkapital og likviditetsgrad, der sikrer en fortsat drift, også hvis virksomheden kommer ud i stormvejr.

Disse oplysninger om børsnoterede aktier er tilgængelige overalt på nettet. Det kræver naturligvis, at man investerer den nødvendige tid til at gennemgå aktierne. Såfremt du er interesseret i ugentligt at modtage aktieanbefalinger på danske og internationale aktier, som vil hjælpe dig ved køb af aktier til at beslutte, hvilke aktier du skal købe og hvornår, er mit premium nyhedsbrev måske noget for dig.

75% af risikoen ved køb og salg af aktier ligger i markedets trend

Når man har udvalgt, hvilke aktier man skal kal købe, er det næste, man skal se på markedsretningen. Er vi i et opadgående marked ( bull marked )? Eller er markedet nedadgående ( bear marked ). Bemærk at der er en tredje mulighed, nemlig at aktiemarkedet er inde i en konsoliderings fase, som giver en sidelæns bevægelse i graferne.

Husk at 75 % af risikoen ved køb og salg af aktier ligger i markedets trend. Det er derfor en rigtig dårlig ide at købe aktier i et faldende marked. En meget klog amerikansk spekulant sagde det for mere end 100 år siden på følgende måde: “Når vandet løber ud af havnen, synker alle skibe. Når vandet kommer tilbage igen, bliver de dårlige på bunden”.

Spred dine køb af aktier

Såfremt vi konstaterer, at markedet er opadgående, er det ved at være tid til at gøre klar til at trykke på købsknappen. Men tøv alligevel en kende. En af de vigtigste regler for aktiehandel og køb af aktier er at sprede køb og salg af aktier over forskellige perioder. Man skal således ikke købe 90% af porteføljen på en dag, men fordele indkøbene således at rammer man forkert, er det kun med en mindre del af kapitalen.

Jeg foreslår, at man anvender den tretrins metode, jeg udførligt beskriver i artiklen om strategi. Kort fortalt betyder det, at man fordeler det beløb, man ønsker at investerer i den pågældende aktie i tre portioner. Den første portion investeres, hvorefter man afventer udviklingen. Stiger aktien som forventet, investeres den næste portion. Falder aktien derimod tilbage, venter man og ser, om stop loss udløses. Forklaring følger nedenfor.

Når også den anden portion udvikler sig positivt, køber man den sidste tredjedel. Jeg er helt opmærksom på, at man på denne måde betaler en anelse mere for den samlede investering, end hvis man havde købt det hele på en gang. Til gengæld er sandsynligheden for succes mange gange større.

Hvornår skal man investere i aktier?

Når en aktie bliver kandidat til opkøb, og den bryder ud af den nedadgående trend, er det ofte fordelagtigt at vente med at købe, til aktien falder tilbage efter den første voldsomme stigning. Har man den nødvendige tålmodig, vil det ofte belønnes, og man får købt til en mere attraktiv pris.

Ved  salg af aktier er det samtidig meget vigtigt at tage stilling til to spørgsmål. Hvad er et realistisk mål for opgangen, og hvad der er endnu vigtigere, hvad gør man hvis handlen går en imod. Selv de bedste investorer og spekulanter oplever at mindst 20% af deres investeringer går dem imod.

Det er derfor meget vigtigt at beslutte et såkaldt “stop loss”. Det betyder en forudbestemt pris, hvor aktien skal sælges, såfremt den falder i stedet for som forventet at stige. Naturligvis skal aktien have plads til at bevæge sig, også i nedadgående retning, men falder den mere end eksempelvis 10%, bør den sælges og tabet tages.

Timing af gevinst hjemtagning

Bevæger aktien sig derimod opad som forventet, skal man tage stilling til, hvornår gevinsten skal tages hjem. Når aktien når det niveau, man har forventet, også kaldet kursmålet, bør man sælge halvdelen af beholdningen. Såfremt beholdningen af den pågældende aktie er stor nok, kan man også anvende en såkaldt tretrins strategi. Her sælger man i tre omgange. Læs mere om dette i artiklen om aktie strategi

Fortsætter aktien opad, som f.eks Genmab og Apple gjorde i flere år, kan man glæde sig over det, samtidig med at man har sikret en fornuftig gevinst på den anden halvdel. Men også her bør man lægge et stop loss 10% under opnået niveau.

Mange private investorer vælger ofte de rigtige aktier, men taber store dele af eller hele gevinsten, fordi de beholder aktien hele vejen ned. Husk ikke at tabe tegnebogen når du bukker dig ned for at samle gevinsterne op.

Som ved køb bør salg tilpasses til den generelle markedsretning. Falder markedet pludseligt med 5 %, skal porteføljen reduceres med op til 50%. Oftest vil faldet fortsætte med yderligere 15% eller mere. I de få tilfælde hvor det ikke sker, går man ganske vist glip af en gevinst, men det er bedre end at få et stort tab. Du skal være opmærksom på, at taber man 50%, skal man vinde 100% tilbage blot for at gå i nul.

Køb og behold strategien kan også få glæde af timing

Ovenstående råd henvender sig til den aktive investor, der ønsker at slå markedet. Køb og behold entusiasterne vil, som nævnt andetsteds på sitet, opnå en gevinst i det lange løb. Gevinsten vil dog næppe slå markedet.

Selv den, der bekender sig til køb og behold strategien, bør dog følge ovenstående rådgivning om, hvornår man skal købe og sælge aktier.

Denne side er opdateret 28. marts 2024

3 thoughts on “Timing

 • Pingback: Aktierne stiger men Pas På! Nedgangen er ikke slut endnu

 • Mikkel Jungersen

  Hej,
  Du beskriver flere steder at man ved både køb og salg bør handle og derefter afvente for at se hvilken vej kursen bevæger sig. Hvor lang tid bør man vente for at kunne se en brugbar tendens i kursen? snakker vi dage, uger, måneder… er der en tommelfingerregel eller et minimum og maksimum? Tak for interessant læsning.

  Besvar
  • Hej Mikkel,

   Tak for dit spørgsmål og de pæne ord.
   Enhver aktie har sin egen rytme. Nogle bevæger sig meget hurtigt op og ned i løbet af få dage, mens andre bevæger sig over måneder og måske endda år. Jeg omtaler vigtigheden af at observerer udviklingen såvel på ovenstående side og i særdeleshed på siden om strategi. Det, der er vigtigt, er at respekterer stop loss således, at man sælger en aktie købt for opgang, i fald den mod forventning falder tilbage. Dette forløb kan vare få dage eller måneder. Generelt mener jeg, at man bør sælge en aktie købt for opgang, såfremt den ikke er steget indenfor 6 måneder, også selvom den ikke har udløst stop loss.

   Mange hilsener

   Peter H. Jensen

   Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *