Makro økonomi

Politisk uro truer aktierne

De forløbne uger har aktiemarkederne været præget af politisk uro. Først havde vi, hvad man med et pænt ord kan kalde dialogen mellem Sydkorea og USA anført af de respektive præsidenter. Nordkorea truede endda med at sende missiler mod den amerikanske forpost i Stillehavet øen Guam, hvor der ligger en stor amerikansk militærbase.

Dette sendte aktierne i både USA og Europa nedad. De rettede sig dog efterhånden som debatten mellem Donald Trump og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, trak ud.

Politisk uro i Washington
Capitol Washington

Netop som markederne begyndte at rette sig, blev blikket vendt mod mødet i den amerikanske forbundsbank og den fremherskende debat om, hvorvidt der kommer en renteforhøjelse i december eller ej. Udtalelserne efter mødet var modsat rettede, og der er derfor fortsat usikkerhed om renteforhøjelsen kommer.

I skrivende stund har der ulykkeligvis været, hvad der formodes at være et terror angreb i Barcelona. Det sammen med udmeldinger fra den Europæiske Centralbank sendte markedet på en ny nedtur.

Regnskaber styrer de danske aktier

Selvom den danske børs også har været præget af de udenlandske politiske vinde, har vi modtaget en lang række kvartalsregnskaber de seneste dage, som i høj grad har præget markedet.

Coloplast, der har været omtalt i et af mine seneste indlæg, fik og får en hård medfart ovenpå et regnskab, der nu ikke var så dårligt endda. Aktien er siden onsdag morgen, hvor regnskabet kom, faldet over 10%. Det betyder, at støttepunktet på 535 er brudt. Næste støtte finder vi først på 440, så der er et par etager ned.

Fortjener Coloplast den hårde medfart?

Jeg har i min artikel om psykologi og aktiehandel advokeret kraftigt for, at man aldrig må have følelserne med i aktiehandel. Jeg kan nu alligevel ikke lade være med at synes, det er synd, Coloplast aktien får så hård en medfart.

Regnskabet skuffede ganske vist forventningerne. Ikke mindst var væksten på stomi markedet mindre end forventet, men den var trods alt på 8 %. Det er en flot organisk vækst alt andet lige.

Der er stadig tale om et et driftsoverskud på 3.705 milioner danske kroner. Da virksomheden fastholder forventningerne til året som helhed har aktien med den nuværende kurs på godt 500 en P/E på 29, hvilket er yderst tilfredstillende. Det er vigtigt at være opmærksom på, at når resultatet i danske kroner skuffer markedet, så skyldes det det meget store fald i dollarkursen på mere end 11% i indeværende år.

De aktier der er blevet købt med stop loss på 535 skal sælges. Men hold fortsat øje med aktien for når det nuværende fald er slut, er der muligheder i aktien igen.

Novo Nordisk stiger

En anden virksomhed der har været i vælten i disse dage er Novo Nordisk, men med modsat fortegn af Coloplast. Novo aktien er steget markant siden regnskabet forrige onsdag. Nyheden om positive resultater på deres insulin Semaglutid, der er blevet testet mod konkurrenten Eli Lily, gav aktien et yderligere løft på godt 2 %.

Novo aktien har teknisk modstand omkring kurs 300. Brydes den, skal der købes ind af dem, der ikke købte aktien på det tidligere købssignal i foråret.

Sidst men ikke mindst: Pas på udviklingen i det generelle marked. Som sagt før det er her 75% af risikoen ligger. Der er grund til bekymring, når politisk uro trækker modsat de selskabs specifkke nyheder. Der skal ikke reduceres endnu, men lyset er gult ,og du skal have foden klar på bremsen.