Nedturen for aktierne vil fortsætte
Efter blodbadet på især det amerikanske og tyske marked, hvilket også medførte store fald på åbningen tirsdag i Danmark, retter markederne sig kraftigt.
Det får straks mange analytikere over hele den vestlige verden på banen med udtalelser som: “Det var godt nok en kraftig korrektion, men nu er faren drevet over”.
Det er jeg meget uenig i! Det vi ser i dag, og formentlig også vil se de kommende dage, er en klassisk “rebound”, hvor aktiemarkedet efter en kraftig nedtur bevæger sig hurtigt op igen. Ofte stiger aktierne omkring 3%, inden nedturen fortsætter.
Stærke støttepunkter er brudt
Efter 3 til 5 børsdage vil vi komme til at se nye fald. Vær opmærksom på at de meget stærke støttepunkter på henholdsvis 1.100 i C25 og 12.750 i DAX er blevet brudt i nedadgående retning.
De, der ikke har fået reduceret porteføljen tilstrækkeligt gennem stop loss eller salg udløst af gennembruddet af 1.100, kan med fordel flytte stop med op under denne rebound, således at det ønskede salg udløses på det bedste punkt, nemlig når faldet starter igen.
Jeg vil gerne igen understrege, at jeg ikke advokerer for, man skal sælge alle sine aktier nu. Men en kraftig reducering på 30 til 50% af porteføljen vil være fornuftig. Den langsigtede investor sælger mindst og den kortsigtede spekulant med en horisont på 6 til 12 måneder mest.
Spekulative og måske endda gearede hausse positioner (opadgående) lukkes alle i forbindelse med den igangværende rebound. Dette gøres bedst ved at flytte stop loss tæt med op. Du kan læse mere om denne strategi i kapitlet om aktie strategier.
Hvor længe vil nedturen varer?
Hvor længe vil faldet varer, og hvor stort vil det blive? Det er der naturligvis mange læsere, der ønsker svar på. Man skal dog huske på, at aktie analyse ikke er en eksakt videnskab. Der er altid usikkerhed om prognoserne. Specielt størrelsen og varigheden at et fald kan være svær at forudsige nøjagtig. Men jeg prøver i det følgende.
Når man tager den meget lange opgang, vi har haft siden 2009, i betragtning, tror jeg, som omtalt i forbindelse med årsskiftet, at den nedadgående korrektion vil vare det meste af 2018. Faldet vil formentlig blive i størrelsesordenen 15 til 20%. Men meget afhænger af de realøkonomiske forhold i særdeleshed renteudviklingen.
Hertil kommer den geopolitiske udvikling og hvilke signaler der kommer fra de politiske ledere i såvel øst som vest. Jeg har ikke, hvad nogen der har læst ovenstående måske kunne forledes til at tro, glemt, at vi er midt i regnskabssæsonen.
Gode regnskaber fra Lundbeck og FLS giver naturligvis flotte stigninger på dagen. Desværre har den generelle tendens på aktiemarkederne i den øjeblikkelige situation langt mere betydning. Først når korrektionen er forbi, skal der købes op igen. Men man skal naturligvis se på de grundlæggende forhold i den enkelte virksomhed, når man vælger hvilke aktier, der skal reduceres mest i.
Jeg vil selvfølgelig fortsat følge udviklingen tæt her på siden. Korrektionen vil ikke udvikle sig som en elevatortur direkte ned. Undervejs vil der være hurtige og kraftige modreaktioner. De vil i manges øjne ligne en vending i trenden. Her skal man passe på ! Først når salgspresset er helt væk, og de tydelige fundamentale og teknisk analytiske signaler kommer frem, er der en ny opgang på vej. Men den skal nok komme. Der er bare ingen grund til at tabe flere penge end nødvendigt på vejen ned.
Pingback: Inflationtal fra USA onsdag kan føre til en skæbnedag for aktierne