Aktiemarkedet

Hvornår stiger aktierne igen?

For de fleste investorer og ikke mindst pensionkasser samt offentlige kapitalforvaltere som eksempelvis ATP har 2022 indtil nu været et sandt rædselsår. Der har naturligvis været positive perioder som opgangen fra slutningen af juni til midten af august. 

Vi havde ligeledes et meget kort rally i slutningen af maj. Der var dog i begge tilfælde kun tale om små modreaktioner, der ikke ændrede på det store billede af voldsomme tab for passive investorer og kapitalforvaltere, der bekender sig til køb – og – behold teorien.

For de mange portefølje managere ikke mindst i ovennævnte institutioner, der mener, at det at have en del og for nogles vedkommende en stor del af kapitalen i obligationer, er det gået endnu værre. Der har været fald i de lange obligationer på helt op til 35% blot i indeværende år. 

Der er naturligvis de analytikere og kapitalforvaltere, der hævder, at det på den lange bane vil udjævne sig, men den lange bane kan blive meget lang. Det er jo ikke os alle, der kan forvente at blive 100 år.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at taber man 50% af kapitalen, skal man vinde 100% tilbage blot for at komme i nul. Der er intet hverken i lovgivningen eller i praksis, der forhindrer pensionkasser samt offentlige kapitalforvaltere i at være i kontanter. I så fald har man “krudtet tørt”, når markedet igen kører nordpå. 

Jeg mener naturligvis ikke, at man slet ikke skal have aktier i et faldende marked, som det vi har haft i år, men mellem 30 og 50% i kontanter er en rigtig god idé i et så faldende marked, som vi har oplevet. Hertil skal også bemærkes, at faldene jo ikke er kommet ud af den blå luft uden grund.

Mange udfordringer for økonomien 

Først på året havde vi fortsat udfordringer med Corona; så kom krigen i Ukraine, hvilket medførte energikrisen. Inflationen og de deraf følgende stigende renter har ligeledes ulmet siden sidste efterår, men brød ud i lys lue, da den amerikanske Centralbank begyndte på de voldsomme rentestigninger på 75 basispunkter i juni måned. Jeg er overbevist om, at det vil vare ved en rum tid endnu, fordi de amerikanske politikere og Centralbanken for enhver pris ønsker at få inflationen under kontrol.

Det er efter min opfattelse en rigtig beslutning. Jeg har levet så mange somre, at jeg kan huske, at jeg som ganske ung bankmand oplevede renter på obligationslån på 22% og en inflation på 10%. Det var fra slutningen af 70’erne til begyndelsen af 80’erne. 

På det tidspunkt havde den daværende statsminister Anker Jørgensen givet op overfor inflationen på trods af, at den udhulede såvel incitamentet til opsparing blandt befolkningen samt førte til, at reallønnen hos Socialdemokratiets kernevælgere faldt på trods af på papiret store lønstigninger. 

Den anden meget uheldige følgevirkning af den daværende regerings politik var, at statsgælden voksede til astronomisk størrelse. Det tog mere end 10 barske år at få landets økonomi på fode igen for den efterfølgende regering. På den baggrund er det efter min opfattelse det eneste rigtige at bekæmpe inflationen her og nu med alle forhåndenværende midler såvel i USA som på dennne side af Atlanten.

Positiv udvikling i aktierne

Sådan finder du de bedste aktier

Men nu kommer vi faktisk til noget positivt. På trods af alle de udfordringer, jeg har omtalt i ovenstående, virker det som om, der er kommet en bund under faldet i aktierne, og de siden midten af oktober har skabt et fundament for en ny opgang.

Det er der flere årsager til, men primært er det de overraskende positive regnskaber fra nogle af de virkelig store amerikanske selskaber som eksempelvis American Airlines, AT&T, Philip Morris og Blackstone Group, der har været katalysator for vendingen i trenden på det amerikanske aktiemarked.

Den 26. oktober fik vi så regnskab for 3. kvartal fra Alphabet Inc., der er moderselskab for Google og YouTube. Det vil være en underdrivelse at sige, at resultatet skuffede markedsdeltagerne. Indtjeningen målt som EPS (earnings per share) lå langt under forventningerne, og det er tredje gang i streg, at det sker. Ledelsen i techgiganten gav da også udtryk for, at de selv var meget langt fra tilfredse.

Problemet er, at såvel Google som YouTube er dybt afhængige af annonceindtægter. De er kommet under pres fra flere sider. Ikke mindst ungdommen vender sig i højere grad mod de nyere medier som Facebook, Instagram og TikTok. Det dårlige resultat rystede generelt hele aktiemarkedet, men naturligvis især teknologisektoren. 

Markedet kom sig over Google

Markedet fik dog rystet chokket af sig. Det toneangivende indeks S&P 500 steg efterfølgende pænt, så den positive trend er fortsat intakt. Det er mere end man kan sige om kursen på Alphabet aktien,  der satte sig med hele 9,63% og sluttede i 94,82.

På trods af dette lille bump på vejen er stemningen på aktiemarkederne fortsat rigtig fin. Der vil naturligvis komme negative dage, det er jo en del af markedets natur, men jeg tror på en stigning på de amerikanske børser frem til jul.

Det betyder dog ikke, at vi ikke vil få et tilbagefald efterfølgende. Det er min forventning, at vi efter denne positive periode, der kan give en stigning på helt op til 15%, i løbet af januar igen vil se et tilbagefald, idet rentestigningerne vil fortsætte en rum tid endnu, før der er endeligt styr på inflationen. 

Det bør dog ikke afholde os fra at tage nogle attraktive gevinster hjem frem mod jul. Hvis du ønsker mere konkrete anbefalinger på, hvilke aktier du skal købe, vil jeg anbefale, at du prøver mit Premium Nyhedsbrev https://aktiejensen.dk/premium/ i en gratis periode på en måned uden nogen form for binding eller kreditkort oplysninger.

Aktiemarkedet har dannet en bund og stiger

De Danske aktier

Inden jeg slutter, skal vi også en tur omkring de danske aktier, som jeg ved interesserer mange af læserne. Det toneangivende danske indeks OMX C25 begyndte allerede opgangen ved udgangen af september, men har ikke haft helt det samme momentum som de amerikanske indeks. Alligevel er det lykkedes C25 at bryde den vigtige modstand på 1.526, omend der var nogle dages kamp, hvor støttepunktet blev brudt, og C25 faldt tilbage. 

Det gentog sig et par gange, men nu er det i skrivende stund kommet op i 1.566. Ligeledes for de danske aktier gælder det, at en tilmelding til et gratis prøveabonnement https://aktiejensen.dk/premium/ uden forpligtigelser af nogen art giver adgang til anbefalinger på de enkelte aktier, der vil få den bedste og sikreste opgang i jule-rallyet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *