Coronavirus
Coronavirus udbruddet har fået de finansielle markeders fulde opmærksomhed i de seneste uger. De første tilfælde blev registreret i begyndelsen af året i den kinesiske millionby Wuhan i Hubei-provinsen. Coronavirus kan smitte fra menneske til menneske.
Den 20. januar 2020 blev der indkaldt til et topmøde i WHO, efter et udbrud af en ny type virus havde forårsaget infektioner, der mindede om lungebetændelse. Den 30. januar erklærede WHO virusudbruddet for en international sundhedskrise.
Coronavirus har fået sit navn fra det latinske ord for krone, fordi viruspartiklernes omrids ligner en kongekrone. Indtil nu ( 10. februar ) er 902 personer døde af sygdommen. Over 31.000 mennesker er smittet, langt størstedelen i Kina og en mindre del fordelt over resten af verden. Forskerne har endnu ikke noget præcist tal for, hvor stor dødeligheden vil være, da det statistiske grundlag endnu er for tyndt. Det mest realistiske gæt ligger på 2%, men tallet kunne være langt større.
Coronavirus og aktiemarkedet
Nu er aktiejensen jo ikke et medicinsk tidskrift men derimod en side om investering i aktier, hvorfor vi vil vende blikket, mod den betydning coronavirus har på verdens aktiemarkeder. I de knap tre uger sygdommen har været omtalt i medierne, har vurderingen af dens betydning for Kinas økonomi og dermed verdensøkonomien bølget frem og tilbage.
På et tidpunkt i begyndelsen af ugen, mente mange markedsdeltagere, at sygdommen nu var under kontrol af WHO. Dermed ikke være sagt at udbruddet var standset, men frygten for en verdensomspændende epidemi havde lagt sig.
Den blussede så kraftigt op igen fredag, da et foruroligende stort antal smittede blev konstateret udenfor Kina. Dermed blev de europæiske aktier sendt sydpå først på eftermiddagen, da det amerikanske marked åbnede med store fald.
Hvor galt det kan gå for aktierne verden over, når frygten for coronavirus indflydelse på økonomien breder sig, fik vi en forsmag på i 2003, hvor det var SARS epidemien, der spredte frygt.
Dengang var situationen bare en helt anden. Aktierne havde sat sig kraftigt i den korrektion, der efterfulgte at den første IT boble brast i 2000. I dag har vi en modsat situation, idet aktierne befinder sig på toppen af den længste opgang i mands minde.
Kommer der et crash?
Tror jeg dermed, at et crash står lige før døren? Nej ikke nødvendigvis men risikoen er til stede. Vi skal naturligvis ikke overreagere og begynde at reducere i porteføljen allerede nu. Men det er vigtigt at forstå, at den gule advarselslampe er tændt! I nyhedsbrevet kan du læse uddybende artikler om de enkelte aktier og den bedste strategi.
Man bør sikre sig, at ens handelsfaciliteter kan håndtere et hurtigt og voldsomt salg. Nogle retail netbanker har en begrænsning på dette område, der først skal ophæves. Hvis det er tilfældet, bør man sikre sig, at det bliver løst.
Foreløbig afventer vi udviklingen. Der er nogle vigtige strategiske punkter, man skal være særligt opmærksom på. I det tyske DAX indeks er det 12.850. DAX var for godt en uge siden foruroligende tæt på, men har siden rettet sig gevaldigt.
Lukker det tyske indeks under 12.850, er det et tegn på, at ikke kun de tyske men alle aktier i eurozonen er i krise, og den situation skal man reagere på. Her bør selv den langsigtede investor reducere med mindst 30% af beholdningen af europæiske aktier.
Anvendelse af optioner
Det kritiske punkt for de danske aktier er 1.230 i OMX C25. Får vi en lukning under dette punkt, skal der reduceres i portefølgen eller foretages hedging. For dem der ikke er bekendt med denne teknik, betyder det sikring mod et fald i indeks enten ved brug af certifikater eller optioner.
Optioner er langt at foretrække, men det er de færreste banker, der tilbyder dette produkt til retail kunder. Handler man derimod gennem en internetmægler som Saxobank eller Nordnet, er det ikke noget problem.
Certifikater og i særdeleshed optioner kræver indgående kendskab og erfaring for at undgå, at man kommer galt afsted. Jeg vil derfor kraftigt advare mod, at man anvender disse værktøjer uden at have sat sig grundigt ind i de risici, de kan indebære, såfremt de anvendes forkert. Når man har erhvervet sig den nødvendige viden, vil jeg foreslå, at man begynder med meget små beløb, indtil man har opnået en praktisk erfaring.
Sidst men ikke mindst: Optioner og certifikater virker godt til beskyttelse af en portefølje. Det er sådan set at sammenligne med en forsikring. Sker skaden ikke, er præmien tabt, men til gengæld er værdien af porteføljen intakt.
Det er derimod ikke tilfældet, hvis optioner og certifikater anvendes til spekulation. Det vil sige, man ikke besidder noget aktiv, der skal sikres. I så fald er pengene tabt, hvis handlen går en imod. Mange internationale undersøgelser har uafhængigt af hinanden dokumenteret, at 78 procent af de, der spekulerer i optioner og certifikater, taber penge og ofte rigtig mange penge!