Aktiemarkedet

Er det begyndelsen til et crash?

Det har unægteligt været nogle udfordrende uger på aktiemarkederne overalt i verden. Som beskrevet i forrige indlæg har Coronavirus spøgt længe, og der har i tiden siden årsskiftet såvel været perioder med håb, som tidspunkter hvor frygten for en pandemi har taget over.

Alt i alt har januar og februar måned dog været særdeles gunstige for aktierne ikke mindst i Danmark og Tyskland. Men alt godt får en ende! Jeg skal love for, at det for aktiernes vedkommende skete med en voldsomhed, der overraskede langt de fleste markedsdeltagere inklusive undertegnede.

I weekenden mellem 21. og 23. februar kom det frem, at Coronavirus havde spredt sig til Italien og Sydkorea samtidig med, at Iran var hårdt ramt. Da aktiehandlerne over hele verden mødte ind på arbejde mandag morgen, trykkede de alle på salgsknappen.

Derefter fulgte et blodbad af gammeltestamentlige dimensioner. Den forgangne uge blev den værste for aktierne siden starten på finanskrisen i 2008, og en af de fire værste i aktiemarkedets historie.

Aktierne retter sig

Mandag rettede aktierne sig behersket i Europa men stærkt i USA med en stigning i det toneangivende Dow Jones indeks på over 5%. I skrivende stund her tirsdag formiddag er markederne i Europa fortsat i god stemning med pæne stigninger over en bred kam. Der er dog endnu et langt stykke vej, før vi har indvundet tabene.

Jeg oplyste i forrige indlæg, at det kritiske punkt i det tyske DAX indeks var 12.850. Det punkt faldt DAX igennem som et barometer i storm. Gennembruddet af 12.850 var ikke blot et signal om at formindske beholdningen af tyske aktier men alle positioner i hele eurozonen samt de danske aktier.

Jeg gav ligeledes udtryk for, at ved gennembrud af 12.850 kunne der enten foretages hedging eller en kraftig reducering af porteføljen naturligvis som altid under hensyntagen til formål og tids horisont for ens investeringer. Den langsigtede pensionsopsparer bør således reducerer langt mindre end den mere kortsigtede trader.

Er det en korrektion eller et crash?

Det essentielle spørgsmål i den nuværende situation er naturligvis, er vi i gang med en korrektion, eller er det begyndelsen til et større fald, som flere ikke mindst ledende amerikanske økonomer forudser.

Det kan jeg desværre ikke svarer endegyldigt på og ej heller med 100% sikkerhed. Investering i aktier er som sagt så mange gange før ikke en eksakt videnskab. Jeg vil alligevel i det følgende afdække de forskellige mulige scenarier og komme med et bud på, hvad jeg personligt tror vil ske.

Da faldet på aktiemarkederne blev sat i gang af nyhederne om, at coronavirus for alvor havde bredt sig til det meste af verden efter tidligere at have været begrænset til Kina, er det selvklart udviklingen i spredningen af virus, der vil have indflydelse på aktierne i første omgang.

Jeg er dog af den opfattelse, at selv hvis coronavirus viser sig kun at få en begrænset udvikling i verden udenfor Kina og dermed ikke udvikle sig til en pandemi, vil aktierne stadig have en længere nedtur til gode.

Sådan håndterer du det

Den vil ikke komme med det samme, og jeg tror at aktierne verden over vil rejse sig i de kommende dage inden faldet fortsætter.  Det giver gode muligheder for de investorer, der har attraktive gevinster, der ikke er realiseret. Jeg vil anbefale, at man etablerer trailing stop loss tæt på alle positioner, og lader dem afgøre, hvornår det er tid til at tage gevinsten hjem.

Hvad der så sker afhænger i høj grad af udviklingen i sygdommen. Falder den til ro, og stopper stigningen i antallet af nye tilfælde, vil vi få et kraftigt og hurtigt rally, der vil varer i op til 3 måneder. I den situation forventer jeg et rebound på helt op til 15%! Herefter vil faldet tage til igen når regnskaberne for de første to kvartaler viser, hvor meget coronavirus har kostet verdensøkonomien.

Den anden mulighed er langt mere skræmende. Her taler vi om en udvikling, der fører til en spredning af coronavirus, således at det fører til en pandemi. I den situation vil faldet i aktierne fortsætte med få opadgående modreaktioner, indtil vi er nede med mellem 30 og 40 procent.

I begge scenarioer er der naturligvis løsninger at finde, så man ikke bliver ramt unødigt hårdt, eller endda vil være i stand til at opnå en god fortjeneste på faldet og ikke mindst de stigninger i aktierne, som altid gennem historien har vist sig at følge efter.

Ønsker du flere informationer om udviklingen på aktiemarkederne verden over samt forslag og inspiration til, hvordan man får mest ud af den konkrete situation på aktiemarkedet, bør du vælge en måneds gratis abonnement på mit Nyhedsbrev

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *