Aktiemarkedet

Aktiemarkedet i rødt

Her ved indgangen til årets anden måned må vi desværre konstaterer, at mine forventninger til aktieåret 2018 indtil nu er gået i opfyldelse. Jeg beskrev i mit indlæg 31.12.17, at jeg frygtede fald på aktiemarkederne allerede i januar.

Året startede ellers i fin stil med solide stigninger ikke mindst i USA og Tyskland. Godt henne i januar vendte de milde vinde imidlertid, og vi så aktiemarkedet i rødt. Specielt det tyske DAX indeks vendte kraftigt nedad.

Der er i første omgang støtte på 12.750 for det tyske indeks. Brydes dette punkt er der fri bane hele vejen ned til det psykologisk meget stærke niveau på 12.000. Såfremt indekset bryder ned, tror jer, at støtten på 12.000 vil holde et godt stykke hen i foråret.

De danske C25 finder støtte på 1.100

I det nye toneangivende danske C25 indeks er der støtte at finde på 1.100. Dette punkt bliver i skrivende stund testet under stor omsætning. Det danske marked er som resten af Europa blodrødt i dag fredag. Kun 3 ud af de 25 ledende aktier stiger. Et flot regnskab fra Danske Bank og et comeback til TDC er bare ikke nok til at ændre det generelle billede.

Men hvad er så årsagen til det pludselige stemningsskift i slutningen af januar? Årsagerne er, som vi ofte ser mange. For det første er der renteudviklingen. Renten på de 10 årige statsobligationer i såvel USA som Europa stiger. Selvom der er tale om relativt beskedne stigninger, er det en tendens, aktørerne på aktiemarkedet bestemt ikke kan lide.

Negativt nyt fra Novo

I Danmark har vi så i den seneste uge fået en stribe skuffende nyheder, og så nogle der måske grundet den generelt sure stemning er blevet tolket negativt. Først og fremmest er der Novos fejlslagne forsøg på at opkøbe det belgiske medicinalfirma Ablynx.

Novos bud på 2,6 mia € var alt for lavt, og de blev overhalet indenom af deres konkurrent Sanofi. Derefter kom der et skuffende kvartalsregnskab fra den danske medicinal gigant. Ganske vidst skyldes det mindre end forventede resultat det kraftige fald i dollaren, men positivt er det jo ikke.

Man kan i den forbindelse undrer sig over, at de uomtvisteligt dygtige finansfolk i Novo ikke har foretaget nogen form for hedging eller på dansk kurssikring, når dollarkursen har så stor betydning. Der er sikkert en forklaring, og den kunne være interessant at få.

Fredag fik vi så Donald Trumps tale, hvor han gik til angreb på medicinal priserne i USA. Det har været et tilbagevendende emne såvel i valgkampen som efter hans tiltrædelse. Tidligere har debatten om lavere priser på medicin skadet de “gamle” medicinal kæmper, men denne gang bliver biotekselskaberne særlig hårdt ramt hvilket betyder fald i Genmab.

De stop loss, som jeg har nævnt så mange gange i den senere tid, er i nogle tilfælde blevet udløst, og der vil komme yderligere reduceringer i porteføljerne. Det skal vi ikke græde over. Aktiemarkedet bevæger sig, som det har gjort gennem århundreder, op og ned. Det vigtigste er, at vi får taget gevinsterne hjem i tide og lukket tabsgivende positioner hurtigt.

Selvfølgelig skal man ikke sælge alle sine aktier nu, men en fornuftig reducering er nødvendig under de foreliggende omstændigheder. Såfremt vi får et gennembrud af 1100 i C25, skal der sælges ydeligere ud af danske aktier. Det samme gælder resten af Europa, såfremt Dax bryder ned som beskrevet i ovenstående.

Jeg vil følge udviklingen tæt i den kommende  uge og opdatere informationerne her på siden løbende.