Selskaber

Thomas Cook aktien falder

Vi er midt i feriesæsonen, hvilket normalt betyder, at aktiviteten på det danske aktiemarked er stærkt aftagende. Det synes imidlertid ikke at være tilfældet i år. Ganske vist er omsætningen faldet, men volatiliteten er bestemt i et højt gear.

Begyndelsen af juli bød på en genoptagelse af “mini-rallyet” fra starten af forrige måned. Den opadgående bevægelse sendte C25 indekset gennem den tidligere top på 1157. Det viste sig dog at være et falsk brud et såkaldt whip-saw

Det danske eliteindeks faldt lige så hurtigt tilbage, som det var steget. Det ligger i skrivende stund på 1124. Vi skal have et brud ned gennem bunden på 1092 for, at vi kan være sikre på, at den nedadgående trend er intakt.

I opadgående retning er det afgørende niveau 1200. Jeg kan vanskeligt forestille mig, at 1200 vil blive brudt i opadgående retning under de nuværende fundamental økonomiske forhold. På trods af forventninger om yderligere rentenedsættelser er de første tegn på afmatning i økonomien i den vestlige verden vanskelige at fornægte.

Thomas Cook falder 60%

Det er endnu kun i glimt, vi ser de kommende udfordringer. Eksempelvis satte den norske finanskoncern Storebrand sig med hele 4% efter skuffende regnskabsresultater for 2. kvartal. Den engelske rejse mastodont Thomas Cook Group, der også opererer i Danmark, idet de ejer Spies rejser, vækker ligeledes opmærksomhed. 

Rejseaktien, der er noteret på den engelske børs, satte sig med hele 60% fredag. Faldet kom efter at den kinesiske rejsevirksomhed Fosun meddelte, at de er i seriøse forhandlinger om at indskyde godt 6 milliarder kroner i Thomas Cook Group.

Det er naturligvis kun to eksempler i et marked, der også byder på positive nyheder, men det giver mig alligevel anledning til uro. Jeg fastholder derfor mine forventninger til et kommende fald på aktiemarkederne verden over og herunder ikke mindst det danske

Hvordan gik det med Tryg?

Vender vi blikket tilbage til det hjemlige marked, er det interessant at iagttage, hvordan mine anbefalinger om gevinst hjemtagelse i Tryg og Carlsberg har udviklet sig.

Helt tilbage i slutningen af april måned anbefalede jeg, at man forberedte sin exit i Tryg aktien, der på daværende tidspunkt var steget 8% plus udbytte indenfor en måned. Forsikringsselskabet handlede på dagen for indlægget i 203, så stoppet blev altså placeret på 197.

Efterfølgende steg Tryg helt op til 221. Vi lod vores trailing stop følge med op, som teknikken beskriver. Der var naturligvis fald undervejs i opgangen, men ingen store nok til at udløse vores stop. Først da aktien for anden gang bryder gennem 220 og når 222, falder den tilbage og udløser vores trailing stop, der nu er nået op i 216. Seks figurer under den højeste kurs.

Siden er Tryg steget til 224, inden den igen er faldet tilbage. Dette er et meget smukt eksempel på, hvordan trailing stop loss teknikken hjælper os med at komme ud meget tæt på, hvad der synes at være toppen. Havde vi i stedet placeret en target ordre eller limiteret ordre om man vil, var vi næppe komme ud af aktien på så højt et niveau.

Carlsberg steg efter udløsning af stop

Jeg anbefalede i et senere indlæg den 14. juni en lignenede teknik for Carlsberg aktien. Den toppede den 12. juni i 910, hvorefter den faldt kraftigt tilbage. De, der anvendte den beskrevne strategi, ville have indsat deres trailing stop omkring 880. Ifølge anbefalingen skulle stoppet ligge 10 figurer under og således i 870. 

Dette trailing stop loss blev udløst allerde dagen efter, og man kom ud af Carlsberg aktien på 870. Aktien faldt efterfølgende yderligere ned til 859, så på daværende tidspunkt, så det ud til at have været en god disposition.

Derefter skete det, der indimellem sker. Carlsberg vendte på et øjeblik og drønnede opad. Bryggeriet stoppede den heftige men korte opgang i 923, inden den igen vendte næsen nedad.

Det betyder, at nogle mener de solgte for tidligt i kurs 870. Det er dog efter min opfattelse ikke en korrekt betragtning. Man bør følge sin strategi, og når så en aktie en gang imellem springer op igen, må man acceptere, at sådan er markedet fra tid til anden. Vi fik stadig en flot gevinst hjem på Carlsberg. Som jeg skriver på forsiden: “ Det er bedre at gå glib af noget af gevinsten end at få et tab”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *