Selskaber

Den faldende kniv

Der er blandt mange investorer en udbredt opfattelse af, at det kan være en god ide at købe en aktie, der tilsyneladende er sund, men som har været udsat for meget kraftige fald inden for kort tid. Denne type aktier finder vi typisk i biotek, medicinal og teknologi segmenterne. De to mest kendte seneste eksempler er Teva og Ambu, der begge har mistet mere end to tredjedele af deres værdi indenfor det seneste år. Flere føler sig naturligt fristet til at købe disse aktier til “udsalgspris.”

Gør det ikke! At købe aktier, der styrtdykker, er som at fange en faldende kniv med bind for øjnene. Man risikerer med al sandsynlighed at komme frygteligt til skade. Der er mange årsager til, at det forholder sig sådan.

Grib aldrig efter en faldende kniv

Tillad mig at starte med det fundamental analytiske. Når aktier falder så voldsomt som Ambu og Teva, uden at det helt er begrundet i de aktuelle regnskaber, kan det være begrundet i forhold, der ikke er kendt af alle markedsdeltagere. Det betyder bestemt ikke, at der er tale om ulovlig insider viden.

For 40 år siden, da jeg startede som bankelev, var det snarere reglen end undtagelsen, at flere aktører handlede på insider viden. Det har gudskelov ændret sig meget siden. I særdeleshed de stramninger, der blev indført med de to børsreformer i 80’erne og 90’erne, bragte den danske lovgivning op på international standard. Her fik vi indført regler, som det amerikanske børstilsyn indførte i begyndelsen af trediverne. Men bedre sent end aldrig.

Efterfølgende er retspraksis i de senere år fulgt med, og der er faldet adskillige hårde fængselsdomme. Jeg tør ikke påstå, at insiderhandel helt er forsvundet i Danmark. Det meget effektive børstilsyn og de efterfølgende strenge straffe gør dog, at de fleste svage sjæle holder sig på måtten.

Forståelse skaber bedre investering

Men det er jo ikke ulovligt at have en større indsigt end andre og være i stand til at drage bedre konklusioner. Ikke mindst når det drejer sig om medicinalbranchen, er der tale om meget komplicerede produkter. Derfor har verdens største investeringsbanker såvel egne biokemikere som læger på lønningslisten for at få så præcis en vurdering som muligt af de enkelte lægemidlers udviklingsstadier og kommercielle potentiale.

Den viden børsmæglerne på denne måde erhverver sig er ikke insiderviden. Alligevel giver den dem en klar fordel i beslutningsprocessen. Når disse markedsdeltagere vælger at sælge aktier i Teva og Ambu eller måske ligefrem låne aktier, som de kan sælge (shortselling på engelsk), falder aktierne.

Man bør derfor først købe disse aktier, når faldet er stoppet, og der danner sig en egentlig bundformation. Det kan være svært at se, hvornår en sådan formation er dannet, hvis man ikke har mange års erfaring. Der er nemlig ofte falske formationer, hvorefter aktien forsætter faldet. Der er også aktier, der aldrig kommer op igen. Tanken om eksempelvis den højprofilerede psykofarmaka producent Neurosearch kan give de fleste modne aktieanalytikere kuldegysninger.

Hvad stopper den faldende kniv?

Hvad er så de fundamental økonomisle årsager til at den faldende kniv stopper? Det korte og enkle svar er, at udbuddet af aktien stopper. Derefter kommer efterspørgslen igen. Når det sker er det fordi de markedsdeltagere, der satte gang i faldet på bagrund af den viden, deres undersøgelser havde givet dem, stopper med at sælge. 

Det kan være fordi de forhold, der oprindeligt berettigede til et fald, efterhånden er lagt ind i prisen på aktien. Eller det kan være, at markedssituationen for lægemidlerne har ændret sig. Når hedgefonde, der holder meget af at sælge short, ønsker at tage gevinsten hjem, sker det ved, at de køber de aktier tilbage, de har lånt og derefter solgt. Det skaber ligeledes en øget efterspørgsel.

For ovennævnte aktier gælder denne regel: Det er bedre at komme for sent ind i aktien end for tidligt. Først når jeg føler mig så sikker, som man kan med aktier, det er jo ikke en eksakt videnskab, anbefaler jeg, at man køber disse faldende aktier. Følg med her på siden og du vil få information om, hvornår disse spændende aktier igen bliver købsmodne.

One thought on “Den faldende kniv

  • Finn Larsen

    Jeg har ofte købt faldende aktier, men problemet er at de faldt yderligere så jeg står med mega tab på mine Danske Bank, Pandora, Nordea, AP Møller og mange andre aktier. Det hele er faktisk noget lort.

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *