Selskaber

Pandora tog et ordentligt dyk!

Smykkeaktien Pandora tog et ordentligt dyk ovenpå offentliggørelsen af regnskabet for første kvartal. Tallene var en streg dårligere end ventet, men stadig på den pæne side.

Det, der satte gang i nedturen, var derimod meddelelsen om opbremsning af væksten i Kina. Væksten i første kvartal var kun på 9% mod 121% i samme periode sidste år.

Samtidig er der udfordringer i USA, hvor smykkevirksomheden ligefrem oplever en negativ vækst med en tilbagegang i salget på 20 procent.

Anders Colding Friis, der er administrerende direktør i Pandora, udtaler i et interview med dagbladet Børsen, at han egentlig er tilfreds med resultatet, og at de lidt dårligere tal primært skyldes udviklingen i valuta kurserne. Jeg har tidligere nævnt, jeg ikke forstår, at store eksportvirksomheder som Pandora ikke sikre sig bedre mod valutaændringer.

Såfremt man entrerer med de rigtige rådgivere indenfor valuta hedgening, er det både relativt nemt og billigt at løse problemet. Mange ledere af eksportvirksomheder hævder, at de vil gå glip af en kursgevinst, hvis de låser kursen. Hertil er blot at sige, at det er ikke en produktionsvirksomheds opgave at spekulerer i valuta, men derimod at eliminerer risikoen.

Men tilbage til regnskabet og interviewet med direktøren Anders Colding Friis. Han udtaler videre, at virksomheden følger den plan, der udførligt er blevet beskrevet tidligere på året. Han forventer derfor stadig, at smykkekoncernen vil nå de mål, der er udstukket i januar 2018.

Det betyder i tørre tal en vækst i omsætningen i lokal valuta på mellem 7 og 10 procent og en EBITDA margin omkring 35% i perioden 2018 til 2022. Direktøren gør endvidere opmærksom på, at den nye smykke kollektion først kom på markedet i midten af marts, og derfor ikke har nået at påvirke resultatet for første kvartal i væsentlig grad.

Dårlig kommunikation ved telekonference

Efterfølgende var der først på eftermiddagen en telekonference, som ledelsen slap mindre heldigt fra. Pandora har for nylig ansat en ny kommunikations direktør, men på trods af dennes ubestridelige faglige kompetencer gik det helt galt under telekonferencen.

Smykkevirksomheden efterlod et indtryk af manglende kontrol, og der er nu uvished om, hvad der vil komme af udmeldinger i august måned ved annonceringen af resultatet af andet kvartal. Det er rigtig ærgerligt, for jeg mener stadig, der er tale om en virksomhed med en rigtig dygtig ledelse og nogle meget flotte resultater, når det drejer sig om indtjening.

Vi må håbe, selskabet får bedre styr på at sælge deres budskab til investorerne, således at aktien bliver prissat efter fortjeneste.

Pandora aktien har i går og i dag sat sig med godt 20 procent og udløst vores stop loss på 636. Den eneste solstråle i dette indlæg er, at det er et meget klart eksempel på, hvor vigtig stop loss er. Aktien handles i skrivende stund til kurs 546, så stoppet har reddet os fra et stort tab.

Der er stærk støtte lige under 500. Holder dette niveau vil jeg, hvor mærkeligt det end lyder, anbefale smykkeaktien igen. Men vi skal se en stabilisering først. Følg med her på siden, der vil komme en opdatering inden weekenden.