Et meget uroligt aktiemarked
Meget kan man sige om aktiemarkederne verden over i det seneste halve år, men kedeligt har det ikke været. Det fleste af os mener nok, det har været lidt for spændende. 2021 var ellers et fantastisk godt aktie år frem til slutningen af september.
Her indtrådte så det første fald på godt 10%. Mange analytikere og ikke mindst de store banker karakteriserede det som en naturlig korrektion ovenpå de flotte stigninger. De toneangivende indeks i såvel Europa som USA rettede sig da også igen og vendte tilbage til de tidligere toppe.
De manglede dog det nødvendige momentum til at bryde igennem den tidligere top. Samtidig begyndte de første tegn på inflation at vise sig i USA. Såvel sigende energipriser, mangel på vigtige dele til industrien, ikke mindst computer chips til biler og maskiner, samt generelt stigende råvarerpriser pustede til prisstigningerne. Hertil kom, at mange brancher i USA havde vanskeligt ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft.
Når man hertil lægger, at Covid-19 igen blussede op og nu ovenikøbet med nye varianter, så er der ikke noget at sige til, at aktierne verden over begyndte en længere nedtur. Bortset fra et beskedent december rally fortsatte nedturen frem til 23. februar i indeværende år.
Mærkværdigvis var det dagen før den russiske invasion af Ukraine. Dette forfærdelige og tragiske angreb, der har ført så megen menneskelig lidelse med sig, har naturligvis også sendt bølger gennem aktiemarkederne. De har været særdeles volatile frem til skrivende stund den 7. april. På trods af det ligger eksempelvis det danske indeks i dag 8,18% over niveauet fra 23. februar og det vel at mærke efter et fald på 1,75% i går.
Hvad vil fremtiden bringe?
Jeg er helt opmærksom på, at I kære læsere er mere interesserede i, hvad jeg forventer af fremtiden end ovennævnte historiske gennemgang. Blot er det vigtigt at være opmærksom på, at det er historien, der former fremtiden.
Det er min forventning, at vi i de kommenede måneder fortsat vil få et meget uroligt marked. Ikke mindst udmeldingerne fra den amerikanske centralbank om hvor mange og hvor voldsomme reteforhøjelser der vil komme i indeværende år, vil få stor indflydelse på markedsudviklingen. Renteforhøjelserne afhænger i et vist omfang af udviklingen i energipriserne, der igen afhænger af udviklingen i krigen i Ukraine. Der er derfor en del ubekendte.
På baggrund af ovenstående er det min opfattelse, at nogle sektorer vil få fremgang og andre vil blive ramt i større eller mindre grad. Jeg mener, at især virksomheder med fokus på bæredygtighed og forbedring af miljøet vil have gode muligheder i det kommende halvår. Også nogle selskaber indenfor alternativ olieudvinding vil kunne få et løft.
Såfremt du er interesseret i at vide, hvilke selskaber jeg mener er de bedste i disse brancher, bør du prøve et gratis prøveabonnement på mit Nyhedsbrev. Her finder man dybdegående analyser af de enkelte selskaber og helt konkrete anbefalinger, man kan bruge med det samme.
Jeg tror man i øjeblikket generelt skal være varsom med at investerer i startups og vækstvirksomheder, der har en burn rate ( negativt cashflow ). Det skyldes at vurderingen af disse virksomheder i et vist omfang, bygger på en såkaldt DCF, hvilket er en måde at beregne det fremtidige afkast på.
Jo højere en rente man sætter ind i sin DCF beregning, desto større er kravet til den fremtidige pengestrøm. Som nævnt i ovenstående forventer jeg kraftigt stigende renter i de kommende år. Der kan naturligvis være undtagelser, hvis virksomhedens produkt er meget attraktivt eller en medicin i fase 2 eller 3 med en meget stor population.