Aktiemarkedet

Aktierne bryder nedad

Jeg havde lige nået at publicerer mit indlæg, hvor jeg udtrykte bekymring for aktiemarkedet, før det danske C25 indeks registrerede det største fald i dets ganske vist korte historie.

Det danske marked satte sig torsdag med knap 4%, og fortsatte faldet fredag morgen. Hermed er den stærke støtte på 1080 blevet markant brudt.

Nedturen bæres af Novo Nordisk, der falder på forlydender om meget positive fase 2 resultater fra  konkurrenten Eli Lillys forsøg med et nyt insulinprodukt.

Danske Bank gjorde også sin del med et fald på næsten 8%. Dermed har aktien brudt støttepunktet i nedadgående retning. Jeg mener faktisk, at Danske Bank aktien vil finde støtte på næste niveau, der er 140, og herefter korrigere opad.

Får vi mod min forventning et klart brud af 140, altså en lukning på 138 eller derunder, skal I der stadig har Danske Bank aktier sælge. Men som sagt tror jeg, støtten vil holde og aktien rette sig i næste uge.

Herudover skyldes den historiske nedtur for de danske aktier den generelt sure stemning på aktiemarkederne rundt omkring i verden.

Årsagen skal findes i det faktum, at den amerikanske centralbank fortsat indikerer yderligere rentestigninger. De amerikanske renter stiger stødt, og stigningen henter næring fra nye tal for beskæftigelsen.

Der kom ganske vist kun 134.000 nye job i USA i september mod forventet 185.000. Det der rykker markedet i den anden retning, er at arbejdsløsheden i USA, med de seneste tal er faldet til det laveste niveau siden 1969.

Det er naturligvis ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt rigtig godt. Problemet er, at det giver en indikation for den amerikanske centralbank og os andre om, at der er fart på den amerikanske økonomi igen.

Derfor stiger renterne i USA ,og det er skadeligt for aktierne. Jo højere renter jo større krav til afkast fra virksomhederne på den lange bane.

De danske aktier bryder afgørende støttepunkt

De danske aktier er langt hårdere ramt end de tyske. Det tyske DAX indeks sætter sig ganske vist, og har givet et salgssignal, men det har stadig ikke brudt afgørende støttepunkter. De amerikanske aktier holder også i skrivende stund skansen, selvom tendensen er negativ.

Det danske C25 har dog brudt støtten nedad. Det bør vi reagere på. Der er desværre risiko for, at vi står over for et større fald i det danske C25 indeks. Jeg frygter at faldet kan blive på hele 15% fra det nuværende niveau. Jeg mener derfor, der skal reduceres kraftigt i beholdningen af danske aktier.

Hvor meget afhænger af typen af portefølje og investeringshorisont. Læs mere om hvor meget og hvordan i artiklerne om stategi og reducering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *