Uncategorized

Markeds kommentarer 7. oktober 2016

Der er ofte udsalg på aktier i oktober

Det danske aktiemarked sluttede i lighed med det amerikanske marked fladt torsdag. Mange markedsdeltagere afventer med spænding beskæftigelses tallene fra USA, der kommer i eftermiddag kl. 14.30 dansk tid.

Såfremt tallene møder forventningerne, forventer jeg ikke den store bevægelse i markedet. Skuffer tallene derimod, får vi formodentligt et fald, der bekræfter den nedadgående trend.

Aktiemarkederne har siden stabiliseringen efter BREXIT bevæget sig i et smalt range og en sidegående trend. Det er min opfattelse at dette forløb, der nu har varet mere end 3 måneder, er optakt til en større nedadgående korrektion i såvel det danske som de udenlandske markeder.

Der er en tradition for, at specielt amerikanerne sælger ud af deres aktier i oktober. Mange af de største fald, vi har set i det tyvende århundred, startede i oktober. Det største og værste fald i 1929 ramte i oktober. Men også faldene i 1987 og senest 2008 startede i oktober.

Selv hvis man ikke tillægger historien betydning, er der andre elementer, der taler for et fald. Renteforhøjelsen i USA spøger stadig, omend de fleste observatører er enige om, at den næppe kommer i november lige før præsidentvalget.

Men netop præsidentvalget er den anden store katalysator for et fald. Usikkerheden om, hvad der vil ske såfremt Donald Trump vinder, præger markedet negativt. Uanset hvilken politisk observans man har, er det et faktum, at denne republikanske kandidat ikke nødvendigvis vil tilføre stabilitet til økonomien i USA.

Jeg vil derfor ikke forøge porteføljen ved aktie køb  på nuværende tidspunkt. Er der derimod mulighed for at komme ud på gode niveauer som i Genmab og andre biotekaktier, vil jeg benytte muligheden.