Makro økonomi

Aktiemarkedet og udviklingen i Corona

I mit seneste indlæg fra 10. juni spåede jeg, at aktiemarkederne ville starte en ny rutsjebanetur. Blækket var da også kun lige tørt på indlægget, før aktiemarkederne verden rundt men i særdeleshed i USA satte sig med mellem 3 og 5 procent.

Det lignede angiveligt indledningen til et større fald. Men sådan skulle det ikke gå. I stedet startede en sidelæns bevægelse. Den har i Danmark bragt C25 i ny rekord. På de øvrige markeder og ikke mindst på den amerikanske børs har den sidelæns bevægelse derimod en sivende tendens.

Det var primært tre faktorer, der stoppede rutsjebaneturen. Den første var de relativt gode makroøkonomiske nøgletal. De antyder, at Corona krisen ikke har ramt økonomien helt så voldsomt som frygtet.

Mange nye tilfælde med corona virus

Den anden, der trækker den anden vej, er den voldsomme stigning i antallet af nye tilfælde af Covid-19 smittede i USA. Den tredje faktor er det voksende håb og de første tegn på, at en vaccine mod Corona virus måske vil være på markedet i løbet af efteråret.

Personligt er jeg dog en smule skeptisk. En ting er, at flere medicinalvirsomheder er langt fremme med de kliniske forsøg. En enkelt, Moderna i Cambridge, Massachusetts, er så langt, at de prøver vaccinen på mennesker. Resultaterne er umiddelbart meget positive. Testgruppen producerer antistoffer mod sygdommen.

Men, for der er et meget stort men, der er stadig langt til, at vaccinen kan blive frigivet af myndighederne. Specielt de amerikanske sundhedsmyndigheder har meget strenge krav til test og forsøg. De skal opfyldes for, at en medicin kan komme i handlen. 

Der vil være mange udfordringer

Selvom vi alle omend af forskellige årsager ønsker en vaccine på markedet hurtigst muligt, bør vi repektere og faktisk være taknemmelige for de hårde krav til medicinproducenterne. I efterkrigstidens Europa var kravene meget mere lempelige. Det gjaldt desværre også i Danmark.

Det førte til mange tragedier, når tilsyneladende vidundermidler blev frigivet uden tilstrækkelig omfattende test. Mest kendt her mere end 50 år efter skandalen var det tysk producerede middel Thalidomid. Det blev markedsført mod luft og søsyge samt kvalme hos gravide. 

Medicinen viste sig at forårsage alvorlige nerveskader og hos gravide fosterskader. Det førte til, at mere end 10.000 børn blev født med misdannelser i Europa. Det er værd at bemærke, at Thalidomid aldrig blev godkendt af de amerikanske myndigheder, og derfor ikke frigivet i USA.

Jeg forventer ikke en corona vaccine i år

Dette uhyggelig sidespring er relevant for at illustrere, at meget kan føre til, at de vacciner, der er så store forventninger til i øjeblikket, endnu kan nå at vise sig at have alvorlige bivirkninger, der gør, at de ikke frigives.

De store forventninger til vaccinen mod covid-19 afspejler sig da også i udviklingen på kursen på Moderna aktien. Den handler under tickeren MRNA på Nasdaq børsen i New York. Aktien er de seneste dage steget voldsomt, men det er værd at notere sig, at der er tale om et efter amerikanske forhold relativt lille selskab med en market cap på under 6 milliarder dollars. 

Det betyder, at såfremt mindre erfarne investorer køber op i aktien, kan den hurtigt bevæge sig op, men den kan så ligeså hurtigt falde tilbage igen. Det er nøjagtig det, der sker i øjeblikket.

Jeg håber af mange årsager ligesom resten af befolkningen, at man snart finder en vaccine mod Corona, men jeg vil fraråde alle læserne at satse deres penge på, at det kommer til at ske i indeværende år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *